Kezdőlap » Látnivalók » Egy látszólag alvó rétegvulkán

Egy látszólag alvó rétegvulkán

A japán szigetvilág szívében a Honshü sziget közepén emelkedő 3776 méter magas Fuji költők és festők kedvelt témája. A szentként tisztelt hegy zarándokhely, Japán szimbóluma, és más népekben pedig a vulkán tipikus képét idézi fel.

A Fuji majdnem 300 év óta alszik, a mintegy hatvan működőnek tekintett japán tűzhányó egyike. A történelem során, főleg a 9. a 10. a 11. és a 14. században, mintegy hússzor tört ki. A kitörések nyomán olykor hamueső hullott Tokióra, de nagyobb katasztrófák nem történtek. A Stromboli típusú kitörések mérsékelt erejűek voltak. A kilövellt anyagokat a környező helyek domborzata feltartotta, úgyhogy nem jutottak túl a vulkán lejtőin. Egyébként, minthogy nincsenek jégárai, és Japán viszonylag száraz központjának keleti részén emelkedik, a Fuji kitöréseikor sohasem keletkeztek laharok, azaz katasztrófákhoz vezető nagy sár- és hamufolyások, amelyek számos indonéziai és andokbeli vulkánkitörést kísérnek.

A Vezúvhoz hasonlóan a Fuji réteges szerkezetű, ami azt jelenti, hogy lávaömlések és vulkanikus bazaltsalak alkotta rétegekből áll. A Vezúvtól eltérően viszont nincs kalderája. Ugyanakkor a Fuji összetett tűzhányó, amelyet két vulkáni építmény alkot, de ezek nem egymásba illeszkedők, mint a Vezúv esetében, hanem egymás fölött helyezkednek el. A fiatalabb Fuji 5000 éves. Termékei befedték a régi Fujit, amely mintegy 70 000 éven át épült. A régi és az új kúp eltakarja a Komitake nevű legrégebbi tűzhányót, amelynek maradványa az északi lejtő egyenletességét megtörő kiszögellés. A hegy körvonalát egyébként megváltoztatja az a szalagszerűen északnyugat-délkelet irányban húzódó, körülbelül 60 kiemelkedés is, amely rézsútosan metszi a csúcsot. Ezeket a lávából és salakból álló kúpokat parazita-kráternek nevezzük: olyan oldalirányú kitörések hozták létre, mint amilyen az 1707-es is volt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük