Kezdőlap » Fitnesz » Egy kutatás meglepő eredménye: összefüggés a sport, és az alkoholfogyasztás között

Egy kutatás meglepő eredménye: összefüggés a sport, és az alkoholfogyasztás között

Egy nemrég nyilvánosságra hozott amerikai tanulmány meglepő eredményekkel járt: azok az emberek, akik sportolnak, több alkoholt fogyasztanak edzésnapokon, mint amikor nem mozognak. A kutatás 150 résztvevőjének mindennap dokumentálnia kellett az elvégzett sporttevékenységet, és az elfogyasztott alkohol mennyiségét. Az eredmény: a hét második felében – csütörtöktől kezdve – nagyobb volt a fizikai aktivitás mértéke, de az alkoholfogyasztás is nőtt.

A kutatók találgatták, mi lehet a jelenség oka: az egyik elmélet szerint a fizikailag aktív emberek gyakrabban kerülnek olyan társasági helyzetbe, ahol alkoholt fogyasztanak. A másik elfogadhatónak látszó magyarázat, hogy az edzés, vagy egyéb fizikai megterhelés után szívesen jutalmazzuk magunkat: akár egy alkoholtartalmú itallal. Mindenesetre, a tanulmány világos összefüggést mutat a mozgás, és az alkoholfogyasztás között: azonban a jelenség okának feltárásához, és pontos hatásának vizsgálatához további kutatások szükségesek.

A rendszeres alkoholfogyasztás sportolók számára kifejezetten káros. Ahogy a bőrünkben minden egyes napégés nyomot hagy, a szervezetünk nem felejti el az alkoholmámorban töltött estéket sem. Az alkoholt gyakran ártalmatlanabbnak gondolják, mint amilyen valójában: az etanol tulajdonképpen sejtméreg, mely több szervünkre is kifejti káros hatását. A szervezetünk számára ivás után elsődlegessé válik, hogy megszabaduljon az alkoholtól: amíg alkohol van a vérünkben, a zsírégetési folyamatok is leállnak. Az alkoholfogyasztás tehát útját állhatja a sikeres diétának.

Azonban ennél jóval súlyosabb következményeket is okozhat: a túlzásba vitt alkoholfogyasztás számos betegséget előidézhet, például érelmeszesedéshez, diabétesz, vagy akár daganatos megbetegedés kialakulásához vezethet, károsítja a szerveinket, és az idegrendszert. A sportolók számára további hátrányt jelent, hogy az alkoholfogyasztás edzés után rontja a tréning hatását: szervezetünk nem képes az izmokat megfelelő mennyiségű tápanyaggal ellátni, a regeneráció elhúzódik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük