Kezdőlap » Betegségek » Egy kis kiütés

Egy kis kiütés

Mérges szömörce nőhet bárhol az erdőben, de akár a saját kertünkben is. És kissé nehéz beazonosítani. Nemcsak a zöld levelei mérgezőek, hanem a virága is. Van egy anyag, egy olaj, mely a növény levelein található. Szintelen, szagtalan, de allergén anya. A neve urushiol.

De az is előfordulhat, hogy kiütésünk lesz, mikor nem is mentünk erdőbe és nem is találkoztunk ezzel a növénnyel. Bizony, ez a kiütés átterjedhet egyik emberről a másikra is.

Itt van néhány tipp, mely segít elkerülni a kiütést. Például megtanuljuk felismerni a mérges szömörcét, és elkerülni ez által. Hosszú nadrág és hosszú ujjú pólóviselés ajánlott az erdőben, azokon a területeken, ahol a mérges szömörce előfordulhat.

Ez az urushiol, mint már lett megemlítve, hogy allergén anyag, de nem okoz allergiát, hanem helyette kiütést, viszketést, duzzanatot. Ez a reakció megjelenhet egy órán belül is, de van olyan, hogy csak 5 nappal később jelenik meg.

Általában a bőr vörös, viszkető, duzzadt és hólyagos lesz. Néhány nap múlva a hólyagok bekérgesednek és elkezdenek lehámlani. Ez a kiütés 1-2 héten belül meggyógyul.

Azonnal orvoshoz kell fordulni, ha bármilyen bőrkiütést tapasztalunk, különösen, ha láz is társul hozzá. Ha az orvos megállapítja, hogy mi okozta a kiütést, esetünkben ugye mérges szömörce, akkor ő is azt mondja, hogy hideg zuhany, és nyugtató krémmel be kell kenni a beteg testrészt.

Súlyosabb esetben az orvos felír egy tablettát vagy krémet, amely antihisztamint vagy szteroidot tartalmaz. Viszkető hatást csökkentik ezek a szerek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük