Kezdőlap » Növények » Egy ízletes édesség

Egy ízletes édesség

Miközben a kakaó végtelen termékeinek sora élvezhető ma már szerte a világon, ez a finomság igazi történelemnek számít, ami egyaránt gazdag és lenyűgöző.

A kakaó latin neve (Theobroma) szó szerint azt jelenti, „az istenek eledele”. Ez az értékes növény fontos szerepet játszott sok ősi dél-amerikai kultúrában. A legkorábban a maják használták a kakaót rituális italként az eljegyzésekre és házassági szertartásra, amely a romantikát jelképezte.

Spanyolországba a csokoládé volt nagyon népszerű, de hamar elvesztette a piacot Európában. Közben az 1600-as években egy apró kis barna bab tett szert nagy népszerűségre Franciaországban. Sokan dicsérték ezt az italt, amelyet csak a gazdagabbak vehettek meg. Egy vállalkozó szellemű francia emberke nyitotta meg az első forró csokoládé boltját Londonban, az 1700-as években.

Ezzel kezdetét vette Angliában az úgynevezett „csokoládé ház” megnyitása, és gyakori látvány is volt akkoriban. A 18. században elterjed a kakaó fa szinte minden országban. És ebben az időszakban bevezetésre került a gőzgép, ami gyorsította a termelést, és ez által a költségeket csökkentette, így a kakaó megfizethető árucikk lett szinte mindenkinek.

Német csokoládé, svájci kakaó, csak, hogy néhány példát említsünk. Ma az emberek szerte a világon élvezik a csokoládé ezer különböző formáját. Fogyasztása több mint 3 tonna kakaóbab évente. Ami igazán nagy számnak felel meg. A legnagyobb fogyasztók Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Egyesült Királyság és Oroszország, ebben a sorrendben. De még a trópusi országokban is megtalálható kakaóültetvények, bár ott kis mennyiségben.
Az emberiség lenne szegényebb, ha nem lenne kakaó!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Majoránna- nem csak fűszer

Majoránnára elsősorban, mint fűszerre gondolunk pedig gyógynövényként is bizonyított. Jelentős a hatása gyomorpanaszok, a menstruációs …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük