Kezdőlap » Hotel » Egy híres finn város: Oulu

Egy híres finn város: Oulu

Oulu egész Finnországban a 6. legnagyobb város, amely a Botteni-öbölben található, teljesen a tajga északi határánál fekvő város.
Oulu városának történelme 1555-ös évek körül kezdődik, ekkoriban alapították ugyanis a várost. Történelme során jelentős helynek számított, melyhez hozzájárult forgalmas kikötője is, mely még ma is létezik, azonban már nincs annyira fontos szerepe kereskedelmi szempontból. Oulu városában egy természeti katasztrófa pusztított a 19. század elején, melynek következtében az akkor többnyire faépítésű lakóházak nagy része leégett, ezért az egész várost szinte ujjá kellett építeni. Az egyik ilyen látványosság, melyet újjáépítettek, az Oulu katedrális, melynek érdekessége, hogy ebben őrzik a legrégibb finn portréfestményt. Napjainkban Oulu városa már információs technikai központ, emellett pedig egyetemi központ is, viszont például itt található a Nokia elsőszámú gyára, telephelye is, valamint fakitermelés, és papírmegmunkálás is folyik a városban.

Oulura jellemző az, ami a legtöbb finn városra is, hogy keveredik benne a régi, és az új, de ez rendkívül megnyerően az előnyévé válik. Csak hogy egy példát említsünk, a folyó menti kisebb városokban külön mosó-lyukak találhatók a folyó menti stégeknél, amelyeknél a helyiek a szőnyegek kimosását el tudják végezni. Oulu jelképét a piactéren tekinthetjük meg, ez egy köpcös rendőrszobor. A helyi piacon is megjelenik a régi-modern egyensúly, hiszen az ultramodern helyen a régi sóházak működnek kávézóként, ajándékboltként. Itt egyébként bármit beszerezhetünk, akár még rénszarvasbőrt is, mely jellemzően hozzátartozik a finnek szaunázási szokásaihoz. Persze hogyha kiéltük vásárlási szenvedélyünket a piacon, látogassunk el a Tietomaa tudományos múzeumba, ahol interaktív kiállításokat tekinthetünk meg, próbálhatunk ki. A Rotuaarit, vagyis a kereszt alakú sétáló utcát a város központjában találjuk, itt a legexkluzívabb boltoktól kezdve bármit megtalálhatunk. Látogassunk el a Toppelius kultúrházba, majd a Nallikari-strandra is, hiszen ezek mind olyan nevezetességek, ahol ki is kapcsolódhatunk. Utóbbi strandon például mesterséges homokpart gondoskodik arról, hogy az egyébként hideg körülmények között a trópusokon érezhessük magunkat.

A finnek legtöbbször gyalog, futva, vagy biciklivel közlekednek, és kedvelt időtöltésük a horgászat, valamint a jéghorgászat is, rendkívül kedves, közeli emberek. Oulu városába leginkább nyáron érdemes betérni, kivéve akkor, hogyha az északi fényt szeretnénk megpillantani, mivel a városban többnyire nyáron pezseg az élet, ekkor mennek szívesen az emberek kávézókba, vagy pubokba. Érdemes megkóstolnunk a helyi sört, amely nagyon drága a magas adó miatt, és a fagylaltot is, valamint a helyi ételkülönlegességeket, mint a barna foltos árpakenyeret, és a savanykás mártásokkal, gyümölcsökkel tálalt rénszarvashúst.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Zalakaros, a fürdőváros

Zalakaros, egy igazi fürdőváros, népszerű turistacélpont, amely Zala megyében található, az ország délnyugati részén. Népszerűségének …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük