Kezdőlap » Növények » Egy hatalmasra nőtt fű – A bambusz

Egy hatalmasra nőtt fű – A bambusz

A bambusz megtalálható a délkelet-ázsiai esőerdőkben. Gyakran növekszik, mint egy aljnövényzet, szétszórva vagy foltokban, az erdőben. Így jó a nedves környezetben, ahol sok a csapadék. Szereti a 40 vagy a még több fokos hőmérsékletet.

Az esőerdők évente körülbelül 100 centi esőt kapnak. Ilyen erdő található például az Egyenlítő körül. Ahol természetesen sok a növény és az állat. A növényzet rétegesen nő. Néhány réteg kap napfényt, de az alsóbb rétegek alig vagy egyáltalán nem is kapnak.

A bambusz bárhol nőhet, 40-80 méter közötti a magassága, és 3 cm az átmérője körülbelül. Színe sötétzöld, és egyenes, amely a szára. A levelei hosszú és keskenyek, és szintén zöld színűek. A bambusz évelő növény. És akár hiszitek, akár nem, a bambusz nem egy fa vagy egy bokor, hanem egy fű. Egy gyorsan növő fű, amely a legnagyobb is egyben. Amit 2-3 hónap alatt termesztenek. Élete során csak egyszer virágzik, majd utána meghal. Élettartama 25-40 év lehetséges.

A bambusz fontos a környezete számára. Csökkenti a talajeróziót, felszívja a vizet, amit a heves esőzések, árvizek okoztak. Sok állatnak menedéket is jelent. Fizikailag alkalmazkodik a környezetéhez.
Sokféleképpen használják fel. Például az indiaiak a papírgyártáshoz. No meg a bútorokhoz, kosarak készítéséhez és a beton megerősítéséhez is. Horgászbot készítéséhez.

Sajnos sok esőerdő tűnik el, percenként körülbelül 80 hektár, ami egy kicsit több mint 1 hektár másodpercenként. De ez a növény nem szerepel szerencsére a veszélyeztetett fajok listáján.
Őshonos Burma, Banglades, Mianmar és Thaiföld őserdeiben. Bár, nincs hivatalos természetvédelmi terv, azért mégis néhány helyi ember megpróbálja megőrizni azt a saját területén.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért épp teával oltsuk a szomjunkat?

A tudósok felfigyeltek arra, hogy a teaszertartást gyakorló japán nők milyen magas életkort érnek el. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük