Kezdőlap » Egészséges életmód » Egészségügyi rizikó: a rejtett zsírok

Egészségügyi rizikó: a rejtett zsírok

A karcsú, vékony alak nem jelent garanciát az egészségre. A szervek között tárolt zsír rendkívül veszélyes lehet.
A testtömeg-index tökéletes, az alak sem kevésbé: tehát nincs ok az aggodalomra, ami a cukorbetegséget, szélütést, vagy szívinfarktust illeti? A rossz hír, hogy az optimális testsúly még nem jelent biztosítékot arra, hogy a – főleg a túlsúllyal rendelkezőket érintő – betegségek nem alakulnak ki.

A hétköznapok rohanásában nem mindenkinek van elegendő ideje odafigyelni a testmozgásra, és a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Csak az számít, mit mutat a mérleg – gondolják sokan, Azonban a kilogrammok száma nem sokat mond el azokról a folyamatokról, amik a testünkben zajlanak. A magas koleszterinszint, vagy vérnyomás a vékonyabb testalkatúaknál is kialakulhat. Egy alábecsült veszélyforrás a kívülről láthatatlan zsír: a rendkívül vékony embereknél is előfordulhat például a máj elzsírosodása.

Különösen veszélyeztetettnek számítanak azok, akik nem végeznek testmozgást. Azoknál, akik kizárólag a bevitt kalóriák korlátozásával érték el a testsúlyuk csökkentését, vagy öröklötten vékony testalkattal rendelkeznek, az izomszövet aránya a zsírhoz képest legtöbbször rendkívül kedvezőtlen. Elsőre meglepőnek tűnhet, de a mozgásszegény életmódot folytató, normál BMI-vel rendelkező embereknél számos betegség kockázata jóval magasabb, mint a rendszeresen mozgó túlsúlyosaknál. A rejtett zsír kimondottan kockázatosnak számít: növeli a kettes típusú cukorbetegség, a szélütés, az érelmeszesedés, a szívinfarktus, és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. A zsírraktárak ezenkívül elősegítik a gyulladási folyamatok kialakulását, ami növeli a trombóziskockázatot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük