Kezdőlap » Egészséges életmód » Egészségtelen élelmiszereket vásárolunk fáradtan

Egészségtelen élelmiszereket vásárolunk fáradtan

Aki kialvatlanságban szenved, másképp vásárol be. Svéd kutatók szerint több egészségtelen élelmiszer landol azoknak a bevásárlókosarában, akik kevesebbet alszanak a szükségesnél.

Szinte mindenki ismeri az érzést, ami egy álmatlan éjszaka utáni reggelre kialakul. Miután sikerült átvészelni a munkanapot, vár a bevásárlás. Azonban vigyázat: aki fáradt, kialvatlan állapotban vásárol, valószínűleg több, kalóriában és zsírban gazdag, egészségtelen terméket helyez a kosarába, mint azok, akik kipihenték magukat az éjszaka folyamán.

A svéd tanulmány eredményei szerint az alváshiányos kísérleti alanyok által vásárolt élelmiszerek kalóriatartalma körülbelül 9%-kal magasabb volt, mint azoknál, akik kialudták magukat. A termékek súlya átlagosan 18%-al több volt, ha egy álmatlan éjszakán voltak túl a résztvevők. Több kutatás is bizonyította, hogy az alváshiány növeli az étvágyat. Újdonságot jelent azonban, hogy a kialvatlanság hatására kalóriadúsabb élelmiszereket választunk, és úgy tűnik, az ár sem játszik szerepet a döntésben. A kutatók valószínűsítik, hogy a jelenség oka, hogy az agy jutalmazó rendszere aktivizálódik: egy tábla csokoládé, vagy a kalóriadús ropogtatnivaló segíthet jóvátenni az alvásmegvonást.

Az alváshiány hatására megváltozott vásárlási magatartás hosszú távon nemcsak a pénztárcánknak, hanem a súlyunknak sem tesz jót. A megnövekedett étvágy, és a kalóriadús, egészségtelen élelmiszerek vásárlásának kombinációja már rövid időn belül látható súlyfelesleg kialakulásához vezethet. A kialvatlanság hatására ráadásul a szervezetünk kortizoltermelése növekszik: a stresszhormon serkenti a zsírok lerakódását.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A testmozgás szerepe az egészség megőrzésében

Régóta tudjuk, hogy a rendszeres mozgás és az egészség között szoros összefüggés van. A mai …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük