Kezdőlap » Egészséges életmód » Egészségesen zöldséggel és gyümölccsel – hány adag szükséges naponta?

Egészségesen zöldséggel és gyümölccsel – hány adag szükséges naponta?

A táplálkozástudományi szakértők általában napi (legalább) 5 egységnyi zöldség, vagy gyümölcs fogyasztását ajánlják mindenkinek. Legtöbbünknek azonban nem mindig sikerül a szükséges mennyiséget beépíteni az étrendünkbe. Egy, a közelmúltban végzett brit kutatás szerint azonban még ez a szám is túl alacsony: aki a szív, és a keringési rendszer védelmét a lehető leghatékonyabban biztosítani szeretné, legalább napi hét egységnyi zöldséget és gyümölcsöt kell fogyasztania.
Azok vagyunk, amit megeszünk. A szív-, és érrendszeri megbetegedések szempontjából mindenképpen érvényes a mondás: közvetlen összefüggés van a betegségek rizikója, és a táplálkozásunk összetétele között. A hosszútávú tanulmány során a kutatók 65 200 ember táplálkozással és életmóddal kapcsolatos szokásait vizsgálták. Az alkohol-, és dohányfogyasztás mellett a résztvevőknek a gyümölcs-, saláta-, és zöldségfogyasztást is pontosan dokumentálniuk kellett.
A kutatás 6 éve alatt az alanyok 6,7 %-a meghalt. Azoknál a résztvevőknél, akik kevesebb, mint egy adag gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztottak napi szinten, a halálozási arány 8,2%-ot mutatott. Akik hétnél is több adagot fogyasztottak, ennek rizikója csak 4,1% volt. Amennyiben az életmód egyéb tényezőit is számításba vesszük, a rendszeres gyümölcs-, és zöldségfogyasztóknál a halálozási rizikó 42%-kal alacsonyabb volt, mint a többi résztvevőnél. A konzervek, és a szárított gyümölcsök azonban magas cukortartalmuk miatt nem fejtenek ki pozitív hatást az egészségre. Válasszuk tehát a friss gyümölcsöket, zöldségeket – lehetőleg mindennap legalább 7 adagot – egészségünk megőrzése érdekében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük