Kezdőlap » Fogyókúra » Egészségesen lefogyni

Egészségesen lefogyni

Egyre több embert érint a túlsúly, már a gyerekeknél is gyakran megjelenik. Manapság a mozgásszegény életmód is elterjedtebb: akik ülőmunkát végeznek, sokszor a szabadidejüket is passzívan, ülve töltik. Egyre többször vesszük igénybe a gyorséttermek szolgáltatásait is.
Mit tehetünk, ha meg szeretnénk szabadulni a felesleges kilóktól, mit jelent az egészséges fogyás?
Egészségesnek számít a fogyás, ha lehetőséget adunk a szervezetünknek arra, hogy víz és izomszövet helyett zsírt adjon le, ezzel tartósabb súlycsökkenést előidézve. Aki jót akar szervezetének, időt hagy a fogyásra.
Ahhoz, hogy csökkentsük a testsúlyunkat, fontos, hogy az energiaháztartás mérlege mínuszban legyen. Más szavakkal: több kalóriát kell felhasználnunk, mint amennyit magunkhoz veszünk a táplálkozással. Ebben a megfelelő táplálkozási szokások és a több testmozgás lehet a segítségünkre. Az egészséges mértékű fogyáshoz napi szinten 500-1000 kalóriával kevesebbet kell elfogyasztanunk, mint a felhasznált energia. Ezen a módon heti 0,5-1 kilogrammtól szabadulhatunk meg.
Az elsietett villámdiéták, vagy ha éhezéssel próbáljuk elérni a vágyott súlyt, először valóban néhány kiló elvesztéséhez vezet – azonban ebben az esetben nagyrészt víz-, és izomveszteségről van szó. Aki a napi energiaszükségleténél több, mint 1000 kalóriával kevesebbet fogyaszt, egyrészt kockáztatja, hogy nem juttatja a szervezetébe kellő mennyiségben a létfontosságú tápanyagokat. Másrészt fennáll annak a veszélye, hogy az extrém kalóriacsökkentés következtében az alapanyagcsere kalóriaigénye alacsonyabb lesz, így a diéta befejezése után jo-jo effektus alakul ki. Az egészséges fogyáshoz tehát az egészséges, kiegyensúlyozott, tudatos táplálkozáson kívül a türelem is hozzátartozik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen fogyókúrás tévhiteket ismerünk?

A diéta önmagában az egészséges élet része, kis mértékű alkalmazása megtisztítja a szervezetet, aktívabbá, energetikusabbá …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük