Kezdőlap » Egészséges életmód » Egészségesek-e a zacskós salátakeverékek?

Egészségesek-e a zacskós salátakeverékek?

Egyszerű, gyors , előkészítést nem igényel: felbontjuk a zacskót, tálba tesszük a salátakeveréket – kész a diétás, egészséges fogás. Mennyire állja meg a helyét ez az állítás, egészségesek-e az előre csomagolt saláták? Ezzel a kérdéssel foglalkozik a cikk.

Sokan szeretik őket, mert egyszerűbbé teszik az egészséges étkezést: az előre csomagolt salátához esetleg egy kis öntetet adunk, és kész is van. Azonban egy fogyasztóvédelmi alapítvány vizsgálata sajnos más eredményeket mutat. A fogyasztásra kész salátakeverékek gyakran betegségeket okozó csírákat tartalmaznak. A 19 tesztelt fajtából kilenc túl sokat tartalmazott ezekből, főképp az élesztőfélékből. Ezenkívül elgondolkodtató, hogy egy bio saláta már a feltüntetett lejárati dátum előtt megromlott.

A mikrobiológiai minőség szempontjából egyik saláta sem ért el a “kielégítő”-nél jobb minősítést (tíz termék kapta ezt a címkét). Nyolc saláta a “megfelelő” jelzéssel lett ellátva, egyet “hibás”-nak értékeltek. A konyhakész saláta ugyanolyan kényes, mint a különböző felvágottak, megfelelő hűtés mellett is mindössze hat napig tárolható. Amennyiben a hűtés nincs folyamatosan biztosítva, a különböző baktériumoknak, csíráknak könnyű dolguk van – állítják a kutatók.

Még ha a saláták nem is tartalmaznak az egészségre veszélyt jelentő kórokozókat, a magas csíratartalom az arra érzékenyeknél gyomor-, és bélrendszeri panaszokat okozhat.
Egy további kritérium, amit a vizsgálat során figyelembe vettek, a peszticidtartalom volt. A legtöbb termékben nem, vagy csak minimális mennyiségben találtak peszticideket. Itt is volt azonban negatív példa: egy bio salátában peszticideket találtak, ami a bio termékekben a szabályozás szerint egyáltalán nem lehet jelen.
Ha előkészített salátákat veszünk, lehetőleg a lejárati dátum előtt több nappal vásároljuk meg, és minél hamarabb fogyasszuk el. A legjobb választás azonban, ha saját magunk készítjük el a salátát frissen vásárolt zöldségekből, így még a vitamintartalma is magasabb.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük