Kezdőlap » Egészséges életmód » Egészségesebbek az egzotikus sók?

Egészségesebbek az egzotikus sók?

Rózsakristály-só, himalája-só: valóban jobbak, mint az általánosan használt, konyha-, vagy tengeri só?

Különböző színben, méretben és formában kaphatóak a különleges sókristályok, melyek akár több ezer kilométerről érkeztek, és a normál konyhasó akár százszorosába kerülnek. A csomagolás szerint a termékek egészségesek, és értékes ásványi anyagokat tartalmaznak.

Kémiai szempontból azonban csak minimális a különbség az egyes sófajták között. A konyhasóhoz hasonlóan mindegyik 93-99,9% nátrium-kloridot tartalmaz. A maradék 0,1-7% általában nehezen oldódó kálium-, és magnéziumkötésekből áll. Az ibizai sóban, ami állítólag 80 különböző ásványi anyagot, és nyomelemet tartalmaz, a laborvizsgálatok szerint mindössze ezek töredéke volt megtalálható. A rózsaszín himalája-só jellegzetes színét a vas-hidroxid kémiai kötésének köszönheti. A kék színű só a magas nyomás miatt megváltozott struktúra optikai fénytörésének köszönheti színét. Mivel a természetben ritkaságnak számít, egyes márkákat színezőanyaggal kezelnek. Németországban végzett vizsgálatok során a “tiszta, természetes” kék sóként hirdetett termékekben mesterséges színezőanyagot találtak.

A tesztek során a 15 különleges sóból mindössze 4 kapott “jó” minősítést. A vizsgálatok tanulsága szerint a legjobb választás, ha a különböző színes, egzotikus sófajták helyett egyszerű, jódozott tengeri sót használunk ételeink ízesítéséhez. Mivel az egzotikus sók kémiailag szinte a konyhasóval azonosak, ha ezeket választjuk, ugyanúgy érvényes: igyekezzünk moderálni a sófogyasztást, mivel a túlzott sóbevitel magas vérnyomáshoz, és más egészségügyi panaszokhoz vezethet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük