Kezdőlap » Egészséges életmód » Egészséges száj és fogak

Egészséges száj és fogak

Nem csupán megjelenésünk szempontjából előnyös , ha szánk és fogaink tökéletesen egészségesek. A beteg íny növelheti a szív – és cukorbetegség, a tüdőgyulladás, sőt a krónikus tüdőbetegség kialakulásának kockázatát is. A kutatók arra gyanakszanak, hogy a fogínyen élő baktériumok a vérbe jutva alacsony intenzitású, ám az egész testre kiterjedő
gyulladást idéznek elő, ami különféle krónikus betegségeket okozhat, illetve hozzájuthat a meglévő betegségek fennmaradásához.

Tartsunk otthon xilitolos rágógumit és cukorkát!

Ez a természetes cukoralkohol (amely bogyókban, zöldségekben, gombákban és nyírfában fordul elő) ugyanúgy néz ki és ugyanolyan ízű, mint a cukor – de ezzel véget is ér a hasonlóság. A xilitol energiatartalma 40 százalékkal alacsonyabb a cukorénál, és a cukorral ellentétben nemhogy elősegítené a fogszuvasodást és a lepedék kialakulását, hanem inkább gátolja e folyamatokat.
Japán fogorvosok egy csoportja nemrég fedezte fel, hogy amikor a várandós kismamák a terhesség utolsó négy hónapjában, majd azt követően még egy éven át rendszeresen használtak xilitolos rágógumit, gyermekeik szájában sokkal kisebb valószínűséggel jelentek meg fogszuvasodást okozó baktériumok, mint az olyan nők gyermekeinek a szájában, akik nem rágógumiztak.

Teázzunk!
A flavonoidok és a tea egyéb összetevői kutatások szerint megakadályozzák, hogy az ártalmas baktériumok megtapadjanak a fogakon, emellett egy olyan cukor termelődését is gátolják, amely hozzájárul a fogszuvasodáshoz.
A tea emellett sok fluort is tartalmaz.

Minden reggel gargarizáljunk almaecettel!
Az ecet segít eltávolítani a foltokat, fehéríti a fogakat, és elpusztítja a szájban és az ínyen élő baktériumokat. Gargarizálás után ne felejtsünk el a szokásos módon fogat mosni.

Mossunk fogat hetente egyszer szódabikarbónával!
Így fogaink fehérebbé válnak , és a lepedék is eltűnik. A szert ugyanúgy használjuk, mint a fogkrémet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük