Kezdőlap » Egészséges életmód » Egészséges ételek

Egészséges ételek

Manapság egyre többet lehet hallani arról, hogy milyen fontos az egészséges táplálkozás, mennyi betegséget lehet megelőzni vele, illetve javítani a már megbetegedett szervek állapotán csak azzal, hogy egészségesen táplálkozunk.

Ennek egyetlen hátulütője az, hogy aki ma eligazodik abban, hogy melyik ételek tartoznak az egészséges táplálékok csoportjába, annak többszörös Nobel-díjas tudósnak kellene lennie, hiszen ahány felé próbálunk utánajárni a dolognak, annyiféle tanácsot, javaslatot találunk.

Figyelembe kell venni a már kialakult betegségeket, hiszen más a javasolt étrend mondjuk egy szív- vagy egy cukorbeteg számára, hogy a többi szervet már ne is említsük. Ezenkívül számba veendő, hogy a világnak mely részén, milyen feltételek között, milyen módszerrel termelték az adott élelmiszert, mennyi vegyszert használtak a tartósításához, vagy milyen érettségi fokon szedték le.

Általánosságban azt lehetne mondani, hogy a helyben, biogazdálkodással termesztett, az évszaknak megfelelő zöldség- gyümölcs egészséges, bár az elvégzett vizsgálatok alapján kimutatható, hogy már ezek is sokkal kevesebb vitamint, ásványi anyagot tartalmaznak, mint mondjuk akkoriban, mikor ezeket a vizsgálatokat egyáltalán elkezdték végezni. Így aztán ha a szervezetet megfelelően szeretnénk ellátni ezekkel az anyagokkal, akkor vagy sokkal többet kellene ennünk az adott zöldség- gyümölcsökből, vagy kénytelen-kelletlen a különböző étrend-kiegészítőkhöz, mesterségesen előállított vitaminokhoz kell nyúlni – amiknek a hatását sok kutató megkérdőjelezi.

Az fellelhető ételek szinte mindegyikéről bebizonyították már különböző kutatások, hogy ártalmasak az egészség egyik vagy másik részére, de ennek az ellenkezőjéről is születtek tanulmányok – valószínűleg a mértékkel fogyasztott, természetes ételek nem ártanak az egészségnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért fontos a vas, és mennyit fogyasszunk naponta?

A vas számos élelmiszerben megtalálható, de általában csekély mennyiségben. A húsok, halak, zöld színű zöldségek, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük