Kezdőlap » Fitnesz » Edzéstípusok: Széria vagy piramis?

Edzéstípusok: Széria vagy piramis?

A következőkben két alapvető edzésmódszerrel ismerkedünk meg.
Szériaedzés
Hasonló a köredzéshez. Itt is az egész testet meg kel dolgoztatni. De az egyes gyakorlatok nem egymást követik, hanem szériákat kell végezni. A szemléltetés kedvéért: a köredzés esetében pl. 15 guggolás után következett volna 15 fekve nyomást; itt azonban 10-15 guggolás után még két széria következik ugyanebből a gyakorlatból és csak akkor lépünk tovább, ha ezt elvégeztük. Ezzel a módszerrel nagyobb erő-és izomtömeg növekedést lehet elérni. Olyan súlyt kell választani, amivel pont el tudjuk végezni a kijelölt ismétlésszámot. A pihenőidőnek pedig olyan hosszúnak kell lennie, hogy légzésünk normalizálódjon.

Piramisedzés
Piramisedzéskor a súlyt növelni kell szériánként. Ezzel nagyobb terhelést adhatunk az izmoknak. Mindig akkora súlyt kell választani az adott ismétlésszámhoz, hogy elfáradjunk benne. Nincs értelme 5 kilóval végezni 15 ismétlést, mikor a 15 menne 10 kilóval is! Itt is jöjjön egy példa, hogy könnyebben érhető legyen:
1. széria 15 ismétlés 30 kg
2. széria 12 ismétlés 40 kg
3. széria 8 ismétlés 45 kg
4. széria 6 ismétlés 50 kg

Pihenő idő is lehet változó. Egy-két percnél nem kell több. A cél pusztán, hogy mikor nekiállunk a következő gyakorlatnak, akkor már ne lihegjünk. A guggolásnál például több idő kellhet a légzés normalizálódásához, mint egy bicepsz gyakorlat után.
Ennél az edzéstípusnál jó, ha van valaki a közelben, arra az esetre, ha nem menne az utolsó széria. Edzésről edzésre megpróbálhatjuk növelni a kezdősúlyt és így viszonylag gyorsan érhetünk el erőnövekedést.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hatékony edzés: akár 15 perc elegendő?

Napjainkban, rohanó életmódunk miatt az idő kiemelt fontosságú: legtöbbször nincs elég belőle, így minden másodpercet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük