Kezdőlap » Fitnesz » Edzésmódszerek: Váltakozó-és erőltetett ismétlésszámú edzés

Edzésmódszerek: Váltakozó-és erőltetett ismétlésszámú edzés

Most két talán kevésbé ismert módszerről lesz szó, de gyakorlatban biztosan sokan csinálták már valamelyiket, csak lehet, hogy nem nevezték nevén. Ennél a két típusnál az ismétlésszámokkal kell játszani.

Magas és alacsony ismétlésszámú edzés
Ez arra alapoz, hogy kétféle izomrostunk van: lassú és gyors rostok. A gyors rostok a robbanékony, erőteljes mozgásokhoz kellenek. Ezeknek a rostoknak az edzéséhez nagy széria és alacsony ismétlésszám szükséges (4-8).
A lassan összehúzódok az alacsonyabb, időigényesebb összehúzódásokra születtek és magas ismétlésszámmal ingerelhetőek (12-20).
Ahhoz, hogy mindkettőt megdolgoztassuk egy edzésen belül, az első két szériát kisebb súllyal és nagyobb ismétlésszámmal kell elvégezni, majd ezt követően jöhetnek a nagyobb súlyok alacsonyabb ismétlésszámmal.

Erőltetett ismétlésszámú edzés
Minden mozdulatnál eljön az a pont a koncentrikus mozgás során, ahonnan már nem megy tovább. Ez a mozgás azon része, ahol elérjük az izom elfáradását. Ezen a ponton edzőpartner segítségével juthatunk túl.
Ezt az edzésmódszert csak a legnehezebb széria végén alkalmazzuk! Minimum hat ismétlést meg kell tudnunk csinálni egyedül és csak ezután jöhet a segítő. Sajnos, számtalan esetben előfordul, hogy a párban járó edzőbarátok hatalmas súlyokat pakolnak a rúdra és egy-két ismétlés után már segítenek is egymásnak, aminek semmi értelme sincsen.

Néhány hét alatt növelhető ezzel a módszerrel az erő. Hiszen a hat ismétlés helyett elvégezhetünk nyolcat és így a következő edzésen lehet, hogy már magunktól fog menni a hét és így tovább.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük