Kezdőlap » Fitnesz » Edzésmódszerek: Osztott edzés

Edzésmódszerek: Osztott edzés

Ez már egy haladó edzésmódszer. Heti négy edzéssel kell itt már számolni. Testünket fel kell osztanunk 2-3 csoportra és testrészenként kell edzenünk edzéseink során. A felosztás segíti a jobb regenerálódást az edzések között.

Az alap verzióban két részre osztjuk fel testünket. Minden izomcsoportot kétszer edzünk hetente, tehát egy héten négyszer kell edzeni. Példának okáért edzhetjük a mellet, hátat, bicepszet hétfőn és csütörtökön, a többit meg kedden és pénteken.

Nincs általános szabály arra, hogy mit mivel érdemes párosítani, de általában két nagyobb izomcsoport mellé kettő kisebb szokott még társulni egy nap.
Az intenzitás tovább növelhető, ha még több csoportra osszuk a testünket. Ezt a módszert körülbelül egy év edzésmunka után szokták javasolni. Itt egy nap egy nagyobb izomcsoport van terítéken és emellé társítunk be egy kisebbet. Minden testrészünk intenzív terhelést kap az adott napon és utána egy hete van helyreállni.

Kutatások szerint a ritkábban, nagyobb súlyokkal végzett edzések nagyobb erő-és tömegnövekedéssel járnak. Nem érdemes naponta többször edzeni vagy mindennap keményen emelgetni a súlyzókat, mert ez túledzéshez vezethet. A 80-as években a testépítők népszerű volt az edzés végkimerülésig, de ezzel csak a sérülések előfordulásának a gyakoriságát növelnénk meg.

Példa az osztott edzésre:
Hétfő: Evezés ülve, Lehúzás oldalra, Húzódzkodás, Hasizom gyakorlatok
Kedd: Guggolások, Kitörés, Lábhajlítás, Vádli emelés, Lábfeszítés
Csütörtök: Fekve nyomások, Tárogatás, Bicepszedzés
Szombat: Válltól nyomás, Felhúzás, Oldalemelés, Átemelés, Tricepsz lehúzás

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük