Kezdőlap » Fitnesz » Edzésmódszerek: Kimerüléses és ciklikus edzés

Edzésmódszerek: Kimerüléses és ciklikus edzés

Kimerüléses módszerrel maximális ingert adhatunk az izmoknak. Mellezésnél gyakran előfordulhat, hogy mikor fekve nyomunk a kisebb izomcsoportok elfáradnak, holott a mellünk még bírná. Kimerüléses edzéskor fekve nyomás előtt el kell végezni tárogatásokat, ahol a tricepsz nem dolgozik és így később a fekve nyomásnál már a mellizom egyszerre fog elfáradni a tricepsszel.

Ciklikus edzésnek hosszú távú előnyei vannak. Egy év folyamán folyamatos javulás érhető el a használatával. Elkerülhetővé válik a megtorpanás a fejlődésben. Általában egy évre négy edzésciklus szokott jutni. Ezek úgy 10 hetet ölelnek fel és fokozatosan növelik az intenzitást, amíg elérjük a csúcsot.

A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a ciklus kezdetekor mondjuk, 65 kilót tudunk kinyomni, vagy épp ennyivel megy a guggolás. Minden héten, minden szériánál növeljük a súlyt, de az ismétlések számát csökkentjük. Tíz hét elteltével azt vehetjük észre, hogy a maximum súly, amivel elbírunk már nem 65 kiló, hanem 70 vagy 75.

A következő ciklusban csökkentjük az edzés intenzitását. Ha az első ciklust 50 kilóval és 10 ismétléssel kezdtük, akkor ezt a ciklus már 55 kilóval kell kezdeni a 10 ismétlés mellett. Ismét hétről hétre növeljük a súlyt és a ciklus végére megint nő a maximum. A harmadik ciklusban, a jelenlegi példánál maradva, 60 kilóval kezdünk, ami a negyedik ciklusnál már lehet 65.

Egy év alatt eljuthatunk oda, hogy a kezdeti 65 kilóból 80-90 kiló lesz a maximum, amit meg tudunk mozdítani.
Természetesen két ember nem azonos mértékben fejlődik és a megfelelő táplálkozás és pihenés kombinációja is kell a sikerhez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük