Kezdőlap » Fitnesz » Edzés után: mire figyeljünk, hogy maximális hatékonyságot érjünk el?

Edzés után: mire figyeljünk, hogy maximális hatékonyságot érjünk el?

Ahhoz, hogy a lehető legjobb eredményt érjük el az edzéssel, fontos, hogy az edzés utáni időszakra is odafigyeljünk.

A sporttevékenység során testünk folyadékot veszít. A legjobb edzés utáni szomjoltó a víz, és a (saját készítésű) gyümölcslé keveréke, 1:2 arányban. Szervezetünknek edzés után nemcsak folyadékra, hanem ásványi anyagokra, és szénhidrátokra is szüksége van, hogy regenerálódjon, és izmot építhessen. A boltokban kapható gyümölcslevek nagy mennyiségű hozzáadott cukrot tartalmazhatnak, így felesleges kalóriákat juttatnak a szervezetünkbe. Az izotónikus italok sem jelentenek jó választást: általában szintén cukrot tartalmaznak. Az alkoholfogyasztás edzés után gátolja a regenerációt, és az izomépítést

A folyadékfogyasztás mellett a megfelelő étkezés is fontos: ha túl keveset eszünk edzés után, a szervezetünk izmainkat kezdi bontani, hogy energiához jusson. Az edzés, és az azt követő teljes étkezés között legfeljebb egy óra teljen el.

Az edzés utáni nyújtás segít abban, hogy elkerüljük az erősítő edzés okozta izomrövidülést, és izmaink rugalmasak maradjanak. A kemény edzések mikrosérüléseket okoznak az izomszövetben, ezért legyünk óvatosak a nyújtásnál. A másnapra kialakuló izomláz elmulasztásában segíthet a szauna, illetve gyulladásgátló, és antioxidáns hatásai miatt a cseresznyét tartalmazó gyümölcslé. Az izomlazító masszázs pozitív hatásait nem közvetlenül az edzés után végezve, hanem körülbelül 1-2 órával később fejti ki.

A szakértők ezenkívül azt tanácsolják, az edzés utáni zuhanyzás előtt várjunk 10-15 percet: idáig tart az úgynevezett utóizzadási fázis. Ha közvetlenül az edzés után tusolunk, a meleg víz miatt az izzadás tovább tart.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük