Kezdőlap » Fitnesz » Edzés után elkövetett, gyakori hibák

Edzés után elkövetett, gyakori hibák

A rengeteg edzés ellenére az eredmény még mindig várat magára? Elképzelhető, hogy az edzés utáni helytelen szokásaink hibásak abban, hogy elmarad a siker.

Munka után rögtön az edzőterembe, vagy futni vezet az útja, utána a levezetést kihagyva azonnal hazasiet? Az edzés utáni levezetésről, nyújtásról nem szabad lemondani. A megfelelő nyújtás segíti a regenerációt, és csökkenti a másnapi izomlázat.

Egy megterhelő edzés során a glikogénraktáraink kiürülnek. Az edzést követő 15. és 60. perc közötti idő a legalkalmasabb arra, hogy energiához juttassuk a szervezetünket: az étkezés tartalmazzon teljes értékű fehérjéket, és összetett szénhidrátokat. Aki edzés után több, mint két órán keresztül nem eszik, nem látja el izmait tápanyaggal: az edzés teljesítménynövelő hatása csökken, és a regeneráció is jóval tovább tart. Fogyni vágyóknak sem ajánlott az edzés utáni teljes étkezés kihagyásával kalóriákat spórolni.

Aki sokat edz, természetesen az étkezés terén is többet megengedhet magának: azonban figyeljünk, hogy ne jutalmazzuk magunkat túl gyakran a magas kalóriatartalmú ételekkel! A legtöbben hajlamosak vagyunk túlbecsülni a sporttevékenység során elégetett kalóriákat. 30 perc futással például mindössze 300 kalóriát égetünk. Aki pizzát, chipset, vagy csokoládét fogyaszt edzés után, gyakran az elégetett kalóriamennyiség többszörösét viszi be a szervezetébe. Fogyasszunk inkább gyümölcsöket, vagy néhány kocka magas kakaótartalmú étcsokoládét, ha édességre vágyunk, sós snackek helyett pedig válasszuk a zöldségeket.

Az elegendő alvás is fontos: az éjszakai pihenés során regenerálódnak az izmaink. 7-8 óra alvás számít ideálisnak, egyéni szükséglettől függően.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fitness kezdőknek: mire figyeljünk oda az első edzések előtt, alatt, és után?

A fogyni vágyók sokszor választják a sportot céljaik eléréséhez. A mozgás egészséges, és valóban segíthet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük