Kezdőlap » Fitnesz » Edzés bukásig: a profik módszere, vagy hobbisportolók is alkalmazhatják?

Edzés bukásig: a profik módszere, vagy hobbisportolók is alkalmazhatják?

A profi testépítők is csak időnként alkalmazzák az izombukásig végzett sorozatokat: egy-egy ilyen alkalom az izom, és az idegrendszer számára is megterhelést jelent. Azok, akik hobbiszinten foglalkoznak a súlyzós edzéssel, gyakran elkövetik azt a hibát, hogy túl gyakran, túlzott intenzitással dolgoztatnak meg egy-egy izomcsoportot. A motivációs képek, videók azt sugallhatják: csak akkor hatásos a testmozgás, ha minden egyes sorozatba, minden ismétlésbe a teljes erőnket beleadjuk. Kezdők számára tehát célravezetőnek tűnhet, hogy minél többször a bukásig vigyék az adott gyakorlatot.

A regeneráció szempontjából azonban ez káros lehet. Ha folyamatosan arra törekszünk, hogy körülményektől függetlenül a maximumot hozzuk ki az edzésből, az egyensúly a pihenés kárára megbomlik. Izmaink nem az erőfeszítések alatt, hanem az azt követő regenerációs időszak során fejlődnek.

Két alapelvet javasolt szem előtt tartanunk, ha hatékony izomépítésre törekszünk. Egyrészt, valóban fontos, hogy a szervezetünket, és az izmainkat nagyobb mértékű terhelésnek tegyük ki, mint amihez eddig hozzászokott. Másrészt, az egyes edzések között megfelelő időt kell hagynunk a regenerációra. A két alapelv összefügg. Az izmok a növekvő követelményekre erősödéssel, fejlődéssel reagálnak. Ez az alakulás a pihenési fázisban megy végbe – ha túl nagy a terhelés, vagy túl rövid a regenerálódási szakasz, az gátolhatja az izmaink alkalmazkodását, vagyis a növekedést. A túl gyakori, bukásig vitt edzés akár meg is fordíthatja az izomfejlődésünk ütemét. Hetente egy-egy sorozat esetleg belefér, de enélkül is teljesen működőképes, hatékony lehet az edzésterv.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szabadtéri sport télen is: a fülek védelme a hidegebb hónapokban

Az őszi, és téli hónapok hidegebb időjárásában a fülek védelme külön odafigyelést igényel. A füleink …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük