Kezdőlap » Fitnesz » Edzés alatti zenehallgatás: fontos a változatosság

Edzés alatti zenehallgatás: fontos a változatosság

Köztudott, hogy a megszokott edzésformákhoz való ragaszkodás helyett érdemes néhány hetente újítani az edzéstervünkön. A szakértők szerint nemcsak a különféle mozgásformákkal, hanem az edzés alatt hallgatott zenével kapcsolatban is hasonló a helyzet.

Tudományosan bizonyított, hogy az edzés alatti zenehallgatás növelheti a sportteljesítményt. A legjobb választást a percenként 120-140-es ütemű zenék jelentik. A zenehallgatás motivál, megemeli a fájdalomküszöböt, és növeli az állóképességet, hatékonyságot. A zene a hangulatunkat is pozitívan befolyásolja, ezáltal képes megszüntetni az edzés közben érzett feszültséget, kimerültséget. Az energikus rock-, pop-, és hip-hop számok különösen hatásosak. Egy kutatás során 30 résztvevő segítségével vizsgálták a zene hatását: azok a kísérleti alanyok, akik zenét hallgattak a futópadon, 15%-kal jobban teljesítettek, mint akik csendben edzettek.

Sokan választják ugyanazokat a számokat minden egyes edzéshez. Azonban, ha mindig ugyanazokat a dalokat halljuk, érzéketlenek leszünk a teljesítményfokozó hatásukra – akkor is, ha kedvenc zenéinkről van szó. Ajánlott tehát az edzésen hallgatott számok lejátszási listáját időnként frissíteni: a szakértők szerint legalább két hetente érdemes változtatni. Az állóképességi, aerob edzésformák, például a futás, tempós séta, vagy a biciklizés során erősebb a zene pozitív hatása, mint az anaerob mozgásformáknál: például a súlyzós edzésnél. A különböző aerobik, vagy spinning órák, ahol általában az oktató válogatja össze a zeneszámokat, szintén jó választást jelentenek: a csoportos edzés ráadásul a motivációt is növeli.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edzéstípusok: Széria vagy piramis?

A következőkben két alapvető edzésmódszerrel ismerkedünk meg. Szériaedzés Hasonló a köredzéshez. Itt is az egész …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük