Kezdőlap » Családi élet » Ecet – csodaszer a háztartás körül

Ecet – csodaszer a háztartás körül

Ecet, vagy ahogy a kémikusok ismerik, etánsav, az egyik legegyszerűbb szerves vegyület. Különleges tulajdonságai – vízmegkötő képessége és magas fagyáspontja – miatt az iparban is előszeretettel használják, de a háztartás körül is igen nagy hasznát vehetjük.

Az ősidők óta ismert vízkőoldó és ízesítő hatása miatt közkedvelt volt az ókori kultúrákban is, amelyek hamar felfedezték maguknak, hiszen egy-egy rosszul sikerült bor- vagy sörkészítési gyakorlat gyakran vezetett „ecetes” végeredményhez, melyet ezekben az időkben festékanyagok, szirupok készítéséhez is használtak.

Sokáig hitték úgy a kémikusok, hogy a színtiszta ecet, más néven jégecet és az ízesítésre és főként egyéb háztartási feladatokra szolgáló ételecet két különböző vegyület, mígnem egy francia vegyész (Pierre Adet) be nem bizonyította, hogy a két anyag egy és ugyanaz, csak más koncentrációban.

Jelenleg két úton kerül előállításra: mesterséges úton más, jellemzően szerves anyagokból vagy erjesztéssel, amely napjainkban ismét közkedvelt és az élelmezési célra egyes országokban kötelező eljárás.

Jellegzetes, savanyú szagáról ismert vegyület azonban igazi csodaszer, ha a háztartási munkák során alkalmazzuk.
Nemcsak vízkőoldásra, hanem az egész háztartás tisztán tartására alkalmas, s szúrós szaga használat után, főként, ha bő vízzel leöblítik, elillan. Minden olyan helyen és eszközben alkalmazható, ahonnan az egyébként nehezen eltávolítható vízkő megtelepszik, így alkalmas vasalók, mosógépek karbantartására is. Felmelegítve megsokszorozható hatása.
Emellett sokan mosószerként is használják, hiszen, mint azt nagyszüleink is bátran kijelentették, az ecet az egyik legjobb öblítőszer. A szövet szálai közül is eltávolítja a vízkőplakkokat, s ennek köszönhetően illatos és puha ruhákat vehetünk ki a mosógépből.

Folttisztító hatása is közismert, hiszen egyes kivehetetlen foltok ellen ideális és kíméletes ellenszer lehet, ha a foltokat, lehetőleg száradásuk előtt, bedörzsölik ezzel.

Azt már azonban kevesebben tudják, hogy egyes kutatók szerint alkalmas alvási problémák oldására is, alma- vagy borecet formájában – mézzel egyenlő arányba elkeverve, lefekvés előtt adagolva hatásos lehet a tartós pihenési gondokkal küzdőknek, gyermeküket váró édesanyák számára is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük