Kezdőlap » Betegségek » Ebola lehetséges ellenszere

Ebola lehetséges ellenszere

Az Ebola levegővel nem terjed, csak a nyálkahártyán bejutott vírus fertőz.
Sajnos Afrika számos részén szokás, hogy halottaikat csókolgatják, simogatják mielőtt eltemetik. A kultúrájukhoz tartozó szokással segítik nagyban az Ebola terjedését.
A lappangási idő 2-21 nap között van, de a tünetek általában az 5-10. nap körül jelentkeznek. Jellemző a magas láz, hasfájás, hányás, később pedig belső vérzés jelentkezik.

Állatokon végzett Kísérletekben komoly előrelépést jelent amerikai, kanadai és francia tudósok vizsgálata. Olyan vakcinát fejlesztettek ki, melyek teljes védelmet nyújtanak a majmoknál az Ebola és az azzal rokon Marburg vírus ellen.
E két vírus csak ritkán támadja meg az emberi szervezetet, mivel a fertőződés közeli kapcsolattal, testnedvek útján terjed.

A kutatók erőteljes vizsgálatokkal keresik az ellenszert, hisz a jövőben esetleges biológiai fegyverként is felbukkanhat. A kanadai laboratóriumban úgy közelítették meg a kérdést, hogy élő, genetikailag módosított vírussal oltottak be majmokat. Az így módosított vírusból beadott egyetlen vakcina is hatásos, bár az élő vírus a tudósok szerint is több kérdést felvet biztonsági szempontokból, viszont az immunrendszert egyértelműen, jobban stimulálják mint az elhaltak.

Szinte azonos az embereknél és a majmoknál a vírus pusztító hatása, ezért a kutatók úgy vélik, jó esély van rá, hogy az embereken végzett tesztek is sikeresek legyenek.
Szinte azonos a az embereknél és a majmoknál a vírus pusztító hatása, ezért a kutatók úgy vélik, jó esélyvan rá, hogy az embereken végzett tesztek is sikeresek legyenek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük