Kezdőlap » Betegségek » Ebola – amit tudni érdemes

Ebola – amit tudni érdemes

Az utóbbi hetekben a világsajtó az Ebola-vírussal fertőzött betegektől hangos. Fokozottan felhívják a figyelmét minden külföldre – elsősorban Afrikába – utazónak a rá leselkedő veszélyre.

A kórokozót Afrika dzsungeleiben vadon élő állatok hordozzák, az ember csak akkor fertőződik meg, ha ezen állatokkal vagy tetemükkel, vérükkel vagy váladékukkal való közvetlen kapcsolatba kerülnek. Továbbá a fertőzést elkaphatják, ha a vérzéses lázban szenvedő emberekkel, holttestükkel, vérükkel vagy testváladékukkal érintkeznek. Az Ebola-vírus a tévhittel ellentétben nem levegő útján terjed.

A betegség a fertőződést követően 2–21 nap lappangási idő után, hirtelen jelentkezik lázzal, izomfájdalommal, gyengeséggel, fej- és torokfájással.

A betegség következő szintjén már a tünetek súlyosbodnak: hányás, hasmenés lép fel, a testen kiütések jelennek meg, károsodnak a máj- és a vesefunkciók. Egyes betegeknél kiterjedt külső és belső vérzés, valamint többszervi elégtelenség jelentkezik.

A betegség ellen nincs vakcina, sem célzott terápia, csak tüneti kezelés.

A higiénia nagyon fontos szerepet játszik a betegség elkerülésében, valamit a járvány terjedési mértékének csökkentése. Hatásos ellenszere a szappan, a fehérítőszer, a napfény vagy a szárítás.

Az Afrikában ismert körülmények megnehezítik a járvány megállítását. Sajnos az emberek higiéniai feltételei nem megoldottak. A napokban az interneten terjedt fotón is látható, hogy vírussal fertőzött és elhunyt embereket úgy temetnek el, hogy csupán egy nejlonzsákot húznak a saját fejükre védekezés képpen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük