Kezdőlap » Látnivalók » Drezda

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a várost. A műemlék épületek túlnyomórészt nem vészelték át a második világháború megpróbáltatásait, de a XX. sz. második felében gondosan újjáépítették, majd az utóbbi évtized során fel is újították őket.
Az Újvárosi negyedben a világ talán legszebb tejboltja, a Pfunds Molkerei várja a vásárlókat. A Pfund fivérek cégcsoportja tejtermékek, ezen belül pasztörizált tejből készült áruk előállítására szakosodott( a különleges eljárást maguk a tulajdonosok fejlesztették ki). Az 1892 -ben kialakított üzletbelsőt fehér és pasztell színű, kézzel festett porcelánnal csempézték ki. A boltban már a háború előtt is kínáltak kitűnő minőségű sajtokat.Az üzletben büfé is működik, így akár helyben megkóstolhatjuk a Németországból, Franciaországból, Hollandiából, vagy éppen Svájcból származó különlegességeket.
Drezda város egyik szimbóluma, a Zwinger mellett álló opera épülete Gottfried Semper tervei alapján, olasz késő barokk stílusban készült. Annak idején az Alpoktól északra fekvő terület első állandó zeneszínháza működött benne.Az építkezés
1941 -ben fejeződött be, a rá következő évben pedig itt mutatták be Richard Wagner Renzi című új operáját.
az épület 1869 -ben leégett. Az 1878 -ban újjáépített színpadon került sor Richard Strauss Salome és Elektra című operáinak premierjére (1909 ). A Semperoper akusztikája messze földön híres, egyedül talán az olaszországi La Scala veszi fel vele a versenyt, bár könnyen meglehet, hogy még azt is felülmúlja.
A II. világháborút csodával határos módon átvészelt drezdai nevezetességek közé tartozik a Fürstenzug ( Fejedelmi menet ),102 m hosszú, 24 ezer meisseni csempéből kirakott fríz. A 35 száz választófejedelmet ábrázoló műalkotás a drezdai palotát az egykori reneszánsz lóistálló épületeivel összekötő Langer Gang homlokzati falán kapott helyet. Az 1872 – 1876 között Wilhelm Walther által alkotott, sgraffito eljárással készült falfestményt 1906 – ban tartósabb meisseni porcelánra helyezték.
Látnivalóihoz tartozik még az Erős Ágost választófejedelmet ábrázoló szobor is. Drezda legismertebb alkotása az Elba jobb partján , a műemléki Ágost híd lábánál áll.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük