Kezdőlap » Divat és szépség » Drágakövek

Drágakövek

A drágaköveknek két fő csoportját lehet megkülönböztetni: szerves és szervetlen drágakövekről beszélhetünk. A drágakövek nagy többsége az utóbbi csoportba tartozik, ezek kemény, állandó kémiai szerkezettel rendelkező ásványok. A földön található több ezer kőzetből nagyjából 20 az, amit drágakőnek nevezünk. A szerves drágakövek csoportjába a növényi vagy állati eredetű anyagok tartoznak, ezek közül talán a legismertebb a borostyán.
A drágakövek mértékegysége a karát, aminek eredete a keleti drágakő-kereskedőkhöz köthető, akik évezredek óta a szentjánoskenyérfa magjait használták a drágakövek súlyának megmérésére. Ezek természetesen eltérő súlyúak voltak, így a pontos méréshez napjainkban a 1 metrikus karátot alkalmazzák, ami 200 mg.
A szervetlen drágaköveknél egy másik mértékegységet is használnak, amivel a keménységüket mérik, ez pedig a Mohs skála – 1 – 10-ig terjedő besorolásra tesz lehetőséget és a drágakő karcolhatóságát jelzi.
Az ékszernek elkészített drágaköveket csiszolással alakítják a kívánt formára. A legismertebb csiszolási formák a rózsa-, a táblás-, a kaboson és az antik csiszolás. A legdrágább szervetlen drágakövek egyike a gyémánt, aminek a csiszolásával, foglalatba helyezésével világszerte elismert módon Amszterdamban foglalkoznak, ami így a világ egyik legnagyobb gyémántközpontja is. A drágaköveket lelőhelyeik alapján is meg lehet különböztetni. A világ legnagyobb kövei saját névvel, legendával is rendelkeznek. Közülük sokhoz baljós mondák tartoznak.
Az évszázadok folyamán sok drágakőnek gyógyító hatást is tulajdonítottak, használták őket amulettként, porrá zúzva ételekbe, italokba keverték a jobb hatás elérése érdekében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Csík bogarak

A bogarak földünk leginkább nem szeretet fajához tartoznak.Nagyon sokan félnek tőlük pedig ezeknek a kis …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük