Kezdőlap » Autó » Dodge Charger R/T

Dodge Charger R/T

A Dodge Charger tanulmányautóként kezdte pályafutását 1964-ben a detroiti autókiállításon. A Chargert 1965-től kezdték árulni csinos Fastback formával, elöl egybefüggő hűtőráccsal, rejtett lámpákkal és olyan praktikus részletmegoldásokkal, mint a két részben dönthető hátsó üléstámla. A Charger volt a Chrysler első olyan autója, melynek a tervezését megpróbálták aerodinamikai szempontok figyelembevételével lefolytatni.

1965 és 1978 között a Charger 4 generációváltáson esett át, évente kisebb felújításokkal és átalakításokkal. Igazi izomautónak készült, a legkisebb elérhető motor, amivel szerelték, a 3,7 literes soros hathengeres volt, ám az eladások azt mutatták az emberek inkább az aszfaltszaggató erőgépekkel felszerelt modelleket szeretik. Az új, V8-as motorokkal az autóhoz egy nagyteljesítményű csomagot is adtak, innentől kezdve az autó elnevezéséhez hozzátették az R/T (Road and Track) rövidítést is. A vásárlók innentől kezdve a Chargert háromféle motorral kérhették, a 330 lóerős, 383 köbinches (6,3 l) V8 R/T Magnum-mal, a 375 lóerős, 440 köbinches (7,2 l) V8 R/T Magnum-mal, és a 425 lóerős, 426 köbinches (7 l) V8-as R/T HEMI motorral. Választani lehetett hozzá automata és kézi váltót is.

A leghíresebb verziója a Chargernek az 1969-es, 426-os HEMI motorral szerelt, mely a Hazárd megye Lordjai című, 80-as években vetített tv sorozatban szerepelt. Azóta rengeteget átalakítottak, utcai versenyekre, autókiállításokra szánt verziót építettek. Az amúgy is erős HEMI motor teljesítményét nem nehéz 1000 lóerő fölé feltornázni. 1978 után a klasszikus izomautók gyártása befejeződött, a kibontakozó olajválság átalakította a piacot és a nagy benzintemetők kora leáldozott.

A 21. század beköszöntével a legtöbb öreg izomautót újratervezték és új külsővel ismét piacra dobták. Ez történt a Chargerrel is 2006-ban. Az összes elérhető luxuscikkel felszerelve igazi 21 századi kényelmes, de még mindig erős izomautóvá nőtte ki magát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Chevrolet Corvette Stingray 2014

Amikor az eredeti Chevrolet Corvette Stingray debütált öt évtizeddel ezelőtt, Zora Arkus-Duntov, a Corvette egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük