Kezdőlap » Autó » Dodge Challenger 2008

Dodge Challenger 2008

A Dodge Challenger az 1970-es évek egyik legendás sportautója volt. A klasszikus tepsi sedanok közül az egyik utolsó, amit piacra dobtak de az időpontja tökéletes volt. A motorválaszték széles skálát ölelt fel, a könnyen kezelhető hathengerestől egészen az erőteljes 426-os HEMI V8-ig. Az autót keménytetős és nyitható tetejű változatban is árulták. Az erősített verzió volt az R/T (Road/Track), amelyhez még kiegészítő csomagot is lehetett rendelni, SE (Special Edition) néven.

Az R/T Challengerekhez alapból a 335 lóerős, 6250 köbcentiméteres motor járt. Viszont rendelhető volt hozzá két 440-es blokk is. A 440 Magnum, 375 lóerővel, és a három karburátoros, 390 lóerős Six Pack. Az összes R/T változatba sport futóműt szereltek, továbbá alapfelszereltség volt a két nyílással rendelkező motorháztető, de ezekből a nyílásokból nem jutott levegő közvetlenül a légszűrőbe, valójában csak sportosság érzetét növelte.

A Challengert 1970 és 1974 között forgalmazták. 1974-es év elején a Dodge-nál már tudta mindenki, hogy valószínűleg ez lesz a Challenger utolsó éve a piacon, ennek ellenére 360-as motorral árulták őket azoknak, akik nagyobb teljesítményű autót kívántak vezetni. Igaz, hogy az autó csak pár évet élt meg, mégis igazi becsületet, nevet szerzett magának az izomautók legendái között. 34 év elteltével a Dodge leporolta a Challenger aktáit és 2008-ban áttervezett, 21. századi mintára felújítva, de mégis megőrizve az eredeti stílusjegyeket, újra csatába küldte ikonikus modelljét a Chevrolet Camaro és a Ford Mustang ellen. A modellpaletta a 253 lóerős V6-ostól az R/T 6,2 literes 432 lóerős HEMI V8-asáig terjedt. Az autó belseje a modernizált digitális kijelzők mellett megőrizte az elődje puritán megjelenését, hogy aki benne utzik, egy pillanatra se felejtse el, hogy ez nem egy német luxusautó, hanem egy amerikai izmos vas.

A Challenger fejlesztése itt nem állt le, 2015-ös évre tervezik egy alaposan felturbózott, 480 lóerős SRT változat megjelentetését valamint az ínyencek számára egy iker-turbós 707 lóerős Hellcat verziót.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elektromos autó

Napokban beszéltem egy elektromos meghajtású autó –Tesla- tulajdonossal. Többen körbevettük, szemléltük, mintha csodát látnánk. Tulajdonosa …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük