Kezdőlap » Divat és szépség » Divatozás általános iskolában

Divatozás általános iskolában

Ha végigjárunk egy plázát, ha belelapozunk egy divatújságba, vagy ha csak egyszerűen megvárjuk a reklámot a TV-ben, már gyakran nem is botránkozunk meg, hanem természetesnek vesszük a sok kisméretű, de egyébként felnőtt divat szerint szabott ruhát. Főleg kislányoknál, de már egy áruház fiúrészlegénél is megfigyelhetjük, hogy gyerekruhaként szinte ugyanazt a fazonú, mintájú viseletet árulják, mint a felnőtteknek.

A 7-12 éves lánykák már előszeretettel nézegetik, próbálgatják a különlegesebbnél különlegesebb holmikat, amikben olyan felnőttesen festenek. Míg egy generációval ezelőtt az ember lánya még a nagy ruhásszekrényben keresgélt mókás, számára túlméretezett holmik után, hogy aztán eljátszhassa, hogy ő az anyuka, most már egy bevásárlás után ő is hordhat az utcán elegáns csíkos blúzt, blézert, magassarkút…

Az még nem lenne probléma, ha a kényelmes “játszóruha” mellé még társul egy-két elegáns darab is, amit alkalom adtán fel tud venni gyermekünk. A gond akkor szokott kezdődni, amikor a barátnők, osztálytársak kezdik el a divatújságok címlapján található kislányt utánozni. Ha a szülők nem magyarázzák el, hogy ráérnek még a felnőttes ruhák, akkor lányunk élvezni fogja, hogy mennyire hasonlít ő az anyukájára, és a többi “nagyra”. Az egyik lány elkezdi, a többiek pedig sorra fognak könyörögni a szüleiknek a hasonló holmikért. Ha pedig a többség olyan ruhákat hord, egyre inkább kezdenek majd kitűnni az olyanok, akik megmaradtak az egyszerű rövid ujjú póló, farmernadrág kombinációval.
A 12-13 éves kor ilyen szempontból talán a legveszélyesebb korszak. A felcseperedő, főleg lányok egyre inkább kezdenek törődni azzal, mit gondolnak róluk a többiek, akár az osztályteremben, akár az utcán. A jó benyomást természetesen szép ruhákkal akarják elérni. Ez a korszak az, amikor talán a legfontosabb szerepet kapja a kinézet, így gyakran egyes lányok talán még többnek is fogják érezni magukat, mint nem szépségkirálylányt utánzó társaik, elkezdődhetnek a kibeszélések, kiközösítések.

Ha durván is hangzik, a szülőknek figyelniük kell erre is. Bár általában a hajfestés nem megengedett az általános iskolákban, öltözködési kódex nincs. Ami sosem baj, hiszen annak bevezetésével a gyermek kreativitásának kibontakozásától is megvonhatjuk egy bizonyos irányban, azonban a kreativitás és a márkás, felnőttes ruhák felvétele már nem egy kategória. Arról már nem is beszélve, hogy egyes nőies fazonú ruhának milyen hatása van, amit egy tizenegy-két éves lány még nem teljesen érthet. Ennek érdekében próbáljuk elmagyarázni lányunknak, hogy a combratapadó cicanadrág és a jóval bővebb farmernadrág között nagyobb a különbség. Ezzel talán gyermekünk biztonságát is csökkenthetjük, no meg az állandó törekvést a média szépségeinek utánzására.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ápoljuk a bőrünket?

A bőrápolás a megfelelő higiénia része, mindennapos tevékenységünkké kell, hogy váljon. A mindennapos tisztálkodás mellett, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük