Kezdőlap » Hotel » Dijon, a száz torony városa

Dijon, a száz torony városa

Dijon egy francia nagyváros, amely napjainkban Burgundia székhelye, a helyi borvidék legfontosabb központja, és egyben jelentős kereskedelmi központ is.
Dijon városában több templom is található, azonban egyesek híresebbek, mint például a Szent Bénigne, amely az egyik legnevesebb, a Notre-Dame, amely a Fekete Madonna faszobor miatt lett híres, valamint a Szent Étienne, és a Szent Mihály. A városban több múzeum is található, az egyik helyi múzeumot például teljes mértékben a gasztronómiának, azaz a mustárnak és steaknek szentelték. Azonban találhatóak olyan múzeumok is Dijonban, mint a Szépművészeti Múzeum, amely a Nagyhercegi Palota egyik részén található. Természetesen a város egyik legnagyobb vonzerejű látnivalója a Hercegi Palota, amelynek három nagyobb szárnya is van, így igen nagy épületről van szó. A másik a la chouette, ez egy bagolyodú, amely egy szerencsehozó hely, ahol egy fából faragott bagolyszobor található, ezt ha megérintjük, szerencsénk lesz. A Forges utcában híres magánpalotákat tekinthetünk meg, míg a Verrerie utca inkább antik épületei miatt lehet érdekes számunkra.

A városban minden évben megrendezik a Nemzetközi Gasztronómiai Vásárt, amely egész Franciaországban jelentős, körülbelül 500 kiállító, és 200 ezer látogató található itt a vásár ideje alatt. Minden harmadik évben Dijonban rendezik a Florissimo nemzetközi virágkiállítást, viszont vannak olyan zenei fesztiválok, melyek minden évben nyáron vannak megrendezve. A városban található a Dijon-Prenois versenypálya, ahol általában motorsport versenyeket rendeznek, de előfordult már hogy Forma1-et is tartottak ezen a pályán. A városban egyébként futballcsapat és kosárlabda csapat is van, így hogyha szurkolni támad kedvünk, elmehetünk hétvégén egy meccset is megnézni. A város területe tele van zöld övezetekkel, és sok park is található itt, de hogyha a legjobbat szeretnénk magunknak, a Jardin botanique de l’Arquebuse botanikus kertbe látogassunk el. A helyi kikapcsolódásért esténként a bárok felelősek, az sem ritka, hogyha élő zenekarok játszanak esténként.

Dijonról mindenkinek a híres mustár jut az eszébe, ami azért is furcsa, mert a mustármag 90%-át a város Kanadából importálja, így a dijoni mustár tulajdonképpen az elkészítési módja miatt lesz olyan, amilyen, nem pedig az alapanyaga okán. Dijonban több mustárbolt is található, ahol a helyi mustárt igazán furcsa ízekben vásárolhatjuk meg, például gyümölcsös dijoni, amely nem üvegbe, hanem kínai fajansz cserépbe van töltve. A mustár mellett persze a dijoni burgundi bor is híressé teszi a várost, a helyi egyetemnek is van borászati intézete. Vannak a városban olyan borkóstolási lehetőségek, amelyeket semmiképp nem szabad kihagyni, de érdemes ellátogatnunk a szőlészetekbe is. A helyiek szerint Dijonban igencsak jó a francia konyha, így azt se hagyjuk ki, hogyha itt járunk, mindenképp térjünk be egy étel erejéig valahova, hogy falatozzunk egy finomat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ismerjük meg Girona-t

Girona, a magyarok számára bizonyára ismert üdülőhely, mivel nagyon sok repülőjárat landol itt, ami Budapestről …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük