Kezdőlap » Betegségek » Diabétesz és sport

Diabétesz és sport

A diabétesz és a sport nem zárják ki egymást, épp ellenkezőleg: kiváltképp a kettes típusú diabéteszben szenvedők profitálhatnak a rendszeres fizikai aktivitásból, de az egyes típusú diabéteszes betegek számára is ajánlott a testmozgás.
A sport és a fizikai aktivitás a diabéteszben szenvedők számára a vércukorszint leesésének és hirtelen emelkedésének potenciális veszélyét hordozhatja magában. Mivel a cukorbeteg nem tudja megfelelően szabályozni a vércukorszintet, a hirtelen megemelkedett energiafelhasználás összezavarhatja a szervezetet. Azonban a tájékozottság, felkészülés, gyakorlás és türelem segít a kockázat leküzdésében. Főleg a 2-es típusú diabéteszeseknél befolyásolja a gyakoribb testmozgás a betegséget: a kiegyensúlyozott táplálkozással és a szükség esetén alkalmazott gyógyszeres segítséggel együtt a sport a terápia egyik alapelemévé válhat. A kialakulási fázis során a sporttevékenység ahhoz is hozzájárulhat, hogy a cukorbetegek akár éveken keresztül is lemondhatnak a gyógyszerszedésről. Nem ilyen látványos mértékben, de a betegség előrehaladottabb stádiumában is javuláshoz vezetnek a sport pozitív hatásai.
Az 1-es típusú diabéteszben szenvedők alapesetben bármilyen sporttevékenységet űzhetnek, ezzel jót tesznek egészségüknek. A versenysportolók között is találunk olyanokat, akik 1-es típusú diabéteszben szenvednek.
A sport a 2-es típusú diabétesz megelőzésében is segít: aki sokat mozog, és egészségesen táplálkozik, kisebb az esélye a cukorbetegség kialakulására. Ha a családunkban gyakran előfordul a cukorbetegség, fontos, hogy a megelőzés érdekében különösen odafigyeljünk a kellő mértékű mozgásra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük