Kezdőlap » Egészséges életmód » D-vitaminban gazdag táplálkozás: a téli hónapokban különösen fontos

D-vitaminban gazdag táplálkozás: a téli hónapokban különösen fontos

A D-vitamin előállításához a szervezetünknek napfényre van szüksége. Az őszi-téli hónapokban azonban ritkán fordul elő napsütés, és ekkor is jóval gyengébb, mint tavasszal, vagy nyáron. Sokan emiatt a D-vitaminhiány kialakulásától félnek, és a vitamint mesterséges formában, táplálékkiegészítők segítségével. Erre azonban nincs feltétlenül szükség: ha az étrendünkben gyakran szerepelnek D-vitaminban gazdag fogások, tabletták nélkül is be tudjuk juttatni a megfelelő mennyiségű vitamint a szervezetünkbe. Többek között a tojás, hal, zsíros tejtermékek, illetve a gombafélék tartalmaznak nagyobb mennyiségben D-vitamint.
A felnőtteknek, és a gyerekeknek egyaránt figyelniük kell, hogy megfelelő mennyiségben fogyasszák ezeket az élelmiszereket a téli hónapokban. A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében, a csontok épülésénél, a fogak ásványianyag-ellátásánál, az izomszövet, és a sejtek felépítésénél.
Azoknak, akik vegán életmódot folytatnak, mindenképpen egyeztetniük kell orvosukkal: elképzelhető, hogy az elégtelen D-vitaminbevitelt táplálékkiegészítők segítségével kell pótolniuk. A vegán étrendben nem szerepel semmilyen állati eredetű élelmiszer, ide tartoznak a tej, tejtermékek, és a tojás is. Mivel ezek jelentik a legfontosabb D-vitaminforrást, abban az időszakban, amikor a szervezet a napfény által nem tud eleget előállítani a vitaminból, vegán étkezés esetén könnyen kialakulhat vitaminhiány. Amennyiben tabletta formájában juttatjuk a D-vitamint szervezetünkbe, figyeljünk arra, hogy zsiradékot tartalmazó ételek mellé fogyasszuk, mivel a D-vitamin zsírban oldódik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Táplálkozási piramis: ilyen arányban szerepelnek a különböző tápanyagok az egészséges étrendben

Ha az egészséges, kiegyensúlyozott étkezésről van szó, legtöbbször a táplálkozási piramis fogalma is felmerül. Azonban …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük