Kezdőlap » Egészséges életmód » D vitamin, avagy a kalciferol

D vitamin, avagy a kalciferol

A szervezet nem a táplálék révén jut hozzá, hanem a növényi, illetve állati eredetű provitaminból maga állítja elő a bőrt érő napfény hatására. Mind a provitamin, mind a szintetikusan előállított D vitamin a zsírokkal együtt szívódik fel a vékonybélből. A D vitamin elővitaminjainak természetes forrásai: tengeri halak, (tonhal, lazac, hering, szardínia) tengerihalmáj-olaj, tej és tejtermékek.

Közreműködik a csontok és a fogak képződésében, szabályozza a kalcium és a foszfor beépülésének arányát, fokozza az A vitamin felszívódását. Csecsemő és kisgyermekkorban elősegíti a csontok és a fogak képződését, az ép csontrendszer kialakulását. Időskorban a csontritkulás megelőzésére ajánlott kalcium bevitelével együtt, különösen akkor, ha valaki kerüli a napfényt. Gyorsan romló fogak épségének helyreállításához is szükség van rá. Szedjük együtt A és C vitaminnal, így megóvhatjuk magunkat a náthától. Kötőhártya gyulladás gyógyításást elősegíti. Hiánya következtében angolkór (rachitis), csontlágyulás (osteomalacia), csontritkulás (osteoporosis), súlyos fogromlás alakulhat ki. Zsírban oldódik. Általában orvosi receptre kapható, de érdemes az adagolását megbeszélni doktorunkkal.

Nemzetközi mennyiségben mérik a D vitamin egységét (NE). Nagyvárosokban élő, különösen az erős környezetszennyezéssel súlytott területek lakosainak szükséges lehet a D vitamin pótlása. Az éjszakai dolgozóknak, a fogamzásgátló tablettát szedőknek és mindazoknak, akik életmódja miatt kevés napfény ér ugyancsak érdemes D vitamint szedniük. Legjobban a hatása A és C vitaminnal, kalciummal, foszforral és kolinnal együtt érvényesül. A kalcium D vitamin nélkül nem tud a csontokba és a fogakba beépülni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük