Kezdőlap » Egészséges életmód » D-vitamin: a sokoldalú “napvitamin”

D-vitamin: a sokoldalú “napvitamin”

A D-vitamin a szervezetünkben zajló számos folyamatban részt vesz. Erősíti a csontokat, javítja az izmok, és az idegek együttműködését. Közérzetjavító hatású, és az izmok teljesítőképességét is növeli. A napfény segítségével a szervezetünk maga is képes előállítani a fontos vitamint. Télen azonban jobban oda kell figyelnünk, hogy étrendünk megfelelő mennyiségben tartalmazza a D-vitaminforrásokat. A vitamin javítja a kalcium hasznosulását a szervezetben, így közvetett módon a fogak, és a csontok erősítéséhez is hozzájárul. A D-vitamin ezenkívül az immunrendszer számára, a krónikus betegségek, mint a szív-, és érrendszeri panaszok, a diabétesz, és a daganatos megbetegedések elleni védelemben is fontos szerepet játszik.

A zsírban oldódó vitamin ajánlott napi bevitele felnőttek számára napi 20 mikrogramm. A hiánytünetek kialakulása gyakoribb a sötétebb bőrű embereknél, és azoknál, akik keveset tartózkodnak a szabadban. A D-vitamintabletták helyett azonban érdemes az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással kiegészíteni a szervezetünk által termelt D-vitamint. A mesterséges készítmények akár túladagoláshoz is vezetnek, melynek következtében vesekő alakulhat ki. 50 mikrogramm naponta még nem jelent rizikót.

A D-vitamin fő forrásai az állati eredetű élelmiszerek (elsősorban a halak), de például a gombában is megtalálható. Egy tojásban például körülbelül 1,7 mikrogramm D-vitamin található. 125 gramm hering 7,8 mikrogrammot, 100 mg champignon gomba 2 mikrogrammot tartalmaz. Kisebb mennyiségben a tejben, a vajban, és a belsőségekben is megtalálható a D-vitamin.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szódabikarbóna, mint egészséges gyógyszer

Arról nyilván mindenki hallott, hogy a szódabikarbóna, vagyis a nátrium-bikarbonát nagyon jó háztartási tisztítószer, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük