Kezdőlap » Egészséges életmód » Cukortartalmú élelmiszerek – mire figyeljünk a címkén?

Cukortartalmú élelmiszerek – mire figyeljünk a címkén?

A fogyni vágyók gyakran gondolják úgy, hogy a zsírfogyasztás okozza a túlsúlyt, ezért száműzik a zsírokat a táplálkozásukból. Ez több szempontból is célszerűtlen. Egyrészt, egyes zsírok egészségesek, és fontosak a szervezetünk számára, hiányuk esetén egészségügyi panaszok alakulhatnak ki. Másrészt, a felesleges kilókért a felelősség általában elsősorban a cukrot terheli. Ha a különböző bolti élelmiszerek összetevőit figyelmesebben olvassuk, meglepődhetünk, mennyi cukor található bennük. Ki gondolná például, hogy egy zacskó chipsben is több kockacukornyi mennyiség van belőle?

A zacskós levesek, illetve a ketchup cukortartalma is rendkívül magas. A fogyni vágyóknak tehát nemcsak a bonbonokkal, csokoládéval, és süteményekkel érdemes vigyázniuk. A konzervgyümölcsökkel kapcsolatban sem árt az óvatosság: legtöbbször cukrozott lében tartósítják őket. Az egészségesnek tartott gyümölcsjoghurt, és a müzli, illetve a közkedvelt Nutella is kimondottan nagy arányban tartalmaz cukrot. A savanyúságokkal, salátákkal is érdemes vigyázni: 100 g üveges vörös káposztában akár 12 kockacukornyi mennyiség is lehet. Alapszabály, hogy minél előrébb van a cukor az összetevők listáján, annál többet tartalmaz belőle az adott termék.

A sós, és az édes élelmiszerekhez egyaránt tesznek cukrot, hogy javítsák a termékek ízét. Azoknak, akik figyelnek az alakjukra, vagy le szeretnének adni néhány kilót, mindenképpen ajánlott kerülni a túlcukrozott ételeket. A friss gyümölcsben is található cukor (fruktóz, vagyis gyümölcscukor). A különbség azonban, hogy míg a gyümölcs egészséges, és értékes összetevői fontosak a szervezetünk számára, a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerekről ez általában nem mondható el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük