Kezdőlap » Betegségek » Cukorbetegség

Cukorbetegség

Civilizált társadalmunk egyik fő betegsége a cukorbetegség. Amelynek két fő típusa van. A z 1-es típusú, amely általában gyermekkorban fejlődik ki, vagy már születéskor fennállt, de max. 35 éves koráig jöhet ki. A 2-es típusú az felnőtt korban jön elő, általában 35 fölött! A gyermekkori cukorbetegség anyagcsere betegség,abszolút nincs inzulin a szervezetben, mert nem termeli meg azt.

Jellemző tünetei: gyakori vizelet ürítés amely bőséges, hirtelen fogyás, hasfájás, szomjúság, megnövekedett étvágy, állandó fáradtság. Ez az autoimmun betegség örökletes. Az esetek nagyobb százalékában hatványozódott az Ősöknél. A gyermekkori cukorbetegség kialakulásáért egy vírust is felelősé teszik, ez okozza a mumpsz és rubeólát is, ez a citomegovírus. De a csecsemőkorban adott tehéntejet is felelősé teszik a kialakulásban.

A cukorbeteg gyermekek általában túlsúlyosak, A cukorbetegség a jelenlegi orvostudományban még nem gyógyítható, de folynak rá kutatások. A felnőttkori cukor betegség 35 év felett jön elő. A felelős a sok szénhidrát amit addig bevittek a szervezetbe. A felnőttkori tünetek: szájszárazság, sok folyadék fogyasztás, hízás, megnövekedett étvágy, főleg szénhidrátokra. A cukorbetegség komoly szövődményekkel jár. Szív és érrendszeri betegségek/ infarktus, stroke/ erős látás romlás, esetlegesen vakság is lehet, nehezen gyógyulnak be a sebek, lábikra görcs, kézujjak zsibbadása. Gyógykezelése lehet gyógyszeres és inzulinos változat. Ezek mellett egyénre szabottan kell étkezniük, szigorú diétával.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A torokfájás mit is jelent pontosan

Amennyiben tapasztaljuk azt az égető illetve kaparó érzést a torkunkban, amiért nemcsak, hogy nehezebb a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük