Kezdőlap » Betegségek » Cukorbetegség

Cukorbetegség

Az egyik legjobban terjedő népbetegség a II típusú cukorbetegség, ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen fontos a vele kapcsolatos felvilágosító tevékenység.

Fontos tudni, hogy mit is jelent tulajdonképpen a cukorbetegség?
Az élelmiszerekkel bevitt szénhidrátot, amely az emésztés során a véráramba kerülő vércukor lesz, a szervezet nem képes a sejtek számára energiatermelésre alkalmas formában eljuttatni.

Az ok leggyakrabban az inzulin-rezisztencia, ami magyarul azt jelenti, hogy a hasnyálmirigy Langerhans-szigetsejtjeiben termelt inzulin nem képes a cukrot a sejthártyán átjuttatni.

Ennek az oka pedig a helytelen táplálkozási szokások térhódítása, ami csak részben az egyén felelőssége, mivel az utóbbi 100 évben az élelmiszer-ipar egyre nagyobb tömegben alkalmazza a különféle vegyi anyagokat, művileg előállított adalékanyagokat, hogy az élelmiszerek eltarthatóságát, megjelenését, szállíthatóságát stb növeljék. Ehhez társulnak a vegyszerrel kezelt zöldségek-gyümölcsök, a genetikailag módosított növények felhasználásával készült termékek, amelyek lassan kikerülhetetlenné teszik a szervezetünkre káros, sejtjeink állapotát gyökeresen megváltoztató vegyi anyagok fogyasztását, és akkor még a környezetszennyezésről szót se ejtettünk.

Mit tehetünk a megelőzésért?
Kerüljük a szervezet direkt károsítást okozó termékek fogyasztását – dohány, alkohol, kábítószerek.
Minimalizáljuk az élelmiszer-adalékanyagokkal készített termékek fogyasztását.
Óvakodjunk a finomított cukrok fogyasztásától, keressük a lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmazó élelmiszereket – pl teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér.
Rendszeres testmozgás: naponta legalább 30 perc intenzív gyaloglás a legjobb, mert a talpi kötőszövetes lemez mintegy pumpaként segíti elő a vénás vérkeringést, amellett, hogy intenzív (lendületes) gyaloglással az izmaink rendszeresen felhasználják a vérben lévő cukrot.
A megelőzéssel súlyos szövődmények kerülhetők el.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük