Kezdőlap » Fogyókúra » Cukor álnéven – hogyan ismerjük fel?

Cukor álnéven – hogyan ismerjük fel?

Egyre többen figyelnek oda az élelmiszerek cukortartalmára. Ha egy termék összetevőinek listáján a cukor a felsorolás vége felé található, ebből azt a következtetést vonják le, hogy a termék csak kis mennyiségű cukrot tartalmaz. Sajnos ez sokszor tévhitnek bizonyul.
Az összetevők között sokféle anyag feltűnhet, melyek az édes ízhez vagy a cukortartalomhoz hozzájárulnak, de a megnevezésük alapján ez nem egyértelmű. Több, mint 70 megnevezés létezik. Feltehetőleg a fogyasztók nagy része csak keveset ismer közülük, így nem tudja pontosan meghatározni a termék tényleges cukortartalmát.

Néhány tipp, mely segíthet a cukrok, édesítők különböző megnevezéseinek azonosításában:
Ha a hozzávalók között a cukor, vagy a cukor szót tartalmazó kifejezés szerepel (szőlőcukor, gyümölcscukor), az alapanyag tisztán beazonosítható.

Azok az összetevők, amik -óz szótagra végződnek, például glükóz, laktóz, maltóz, dextróz – szintén cukorfajtákra utalnak, pontosabban szakkifejezések a különböző cukrokra, mint a szőlőcukor, tejcukor.
A szirup szóval jelölt összetevők: glükózszirup, fruktózszirup, kukoricaszirup éppúgy cukorhoz hasonló anyagokat jelölnek.

Az édesítőszerek közül a szorbit, maltit és a xilit sem kalóriamentes, a cukor energiatartalmának kb. a felét, 100 grammonként 240-250 kalóriát tartalmaznak.

Befejezésképpen: az élelmiszerek csomagolásán általában megtalálható a tápértéktáblázat, ami támpontot jelenthet a cukortartalom megállapításához. Ezen többek között a szénhidráttartalmat, és ezen belül a cukor arányát is feltünteti a gyártó. A szám az egy és a két molekulából álló egyszerű cukrok összmennyiségét jelzi. E kategóriába tartoznak a különböző cukortípusok, szirupok, tejcukor, méz, gyümölcs-, vagy szőlőcukor.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tudunk egészséges fogyókúrás italt italt készíteni almából és fahéjból?

Gyakori kérdés, mit is kéne ennünk és innunk ahhoz, hogy sikeresen tudjunk leadni a testsúlyunkból, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük