Kezdőlap » Betegségek » Csontritkulás kialakulása és megelőzése

Csontritkulás kialakulása és megelőzése

A csontritkulás, ami annyit jelent csak, hogy a csont porózussá válik, könnyen megelőzhető és kezelhető betegség. Tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy csak a kor idézheti elő. A csont elvékonyodnak, sérülékennyé válnak, és könnyebben törnek. Hosszú évek során alakul ki, ezért sokszor hívják „néma betegségnek. A világon körülbelül 64 millió nő és 16 millió férfi szenved ettől a betegségtől.

A számok alapján is látni, hogy túlnyomó többségben a nők az érintettek, sőt mi több nagyobb a valószínűsége, hogy egy nőnél kialakul a csontritkulás, mint például az agyvérzés, vagy a szívinfarktus. Természetesen a csontritkulás nincs korhoz kötve, mégis a legnagyobb veszélynek a menopauza utáni nők vannak kitéve.

Ennek a legfőbb oka, hogy menopauza után csökken az ösztrogén termelés a nők szervezetében, mely hormon nem csak a terhesség és a női ciklus kialakításában elsődleges, hanem a csontok tömegének megtartásában is jelentős szerepe van. Amint a hormon mennyisége csökken, a csontokat semmi sem védi attól, hogy fogyatkozásnak induljanak. A menopauza kezdetének átlagéletkora 55 évre tehető, természetesen nem szabad elfelejteni azokat az eseteket, amikor betegségből vagy műtétből kifolyólag a méhet vagy a petefészket eltávolítják, ilyenkor azonnal beindul a menopauza, avagy megszűnik az ösztrogén termelése.

A csontritkulás nem csak kezelhető, de megelőzhető is, és az egészséges csontok megőrzését elkezdeni sohasem késő. Érdemes már fiatalon elkezdeni a megelőzést, a helyes és kiegyensúlyozott, vitaminokban gazdag táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás rendkívül jó segítség a megelőzésben. A megnövelt kalcium és D-vitamin dús étrend létfontosságú. 50 év felett az ajánlott kalcium mennyiség egy napra értve 1200 mg.

Kalciumban gazdag ételek az alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékek, ez lehet tej, joghurt, sajt, vagy fagylalt is. A sötétzöld leveles zöldségek, mint a brokkoli, a kelkáposzta, a spenót. Halféleségek, mint a szardínia vagy a lazac is nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot. De találunk kellően magas dózist a szója tejben, a mandulában, esetleg az eleve kalciummal dúsított élelmiszerekben.

A rendszeres testmozgással, a csontok és az izmok is fejlődnek, a fokozatosságra mindenképp oda kell figyelni. A testsúlyra szintén fontos hangsúlyt kell fektetni, hiszen a meggyengült csontnak pár kilóval többet cipelni még nagyobb teher. A magas dózisban bevitt nikotin és alkohol is csökkenti a csontok tömegét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kankó

Kórokozója a gonokokkusz, legtöbbször a húgy utak nyálkahártyáján vált ki gennyes gyulladást. Rendszerint a húgycső …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük