Kezdőlap » Fogyókúra » Csokoládé: valóban segít a fogyásban?

Csokoládé: valóban segít a fogyásban?

A csokoládéban is megtalálható zsiradék, és a cukor nagy mennyiségben plusz kilókhoz, és egészségügyi problémákhoz vezethet. Egyre gyakrabban kerülnek azonban nyilvánosságra olyan kutatások, melyek a csokoládé fogyókúrát segítő hatását igazolják. Sőt, egyes tanulmányok szerint a csokoládéevők vékonyabbak, mint azok, akiknek étrendjében nem szerepel az édesség.

Az utóbbi állítás egy amerikai kutatáson alapul. 1000 embert kérdeztek meg étkezési szokásaikról, illetve magasságukról, és testsúlyukról. Az eredmény meglepő volt: az adatok szerint azok a felnőttek, akik rendszeresen fogyasztottak csokoládét, alacsonyabb BMI-vel rendelkeztek, mint akik ritkábban, vagy egyáltalán nem ettek csokoládét. A hatást a kutatók a kakaóbab anyagcserét serkentő összetevőinek tulajdonították. A csokoládé imádóinak az eredmény biztató lehet. Hozzá kell tenni azonban, hogy a pozitív hatás azoknál volt észrevehető, akik átlagosan kétszer nassoltak egy héten. A kutatók ezenkívül nem vizsgálták, hogy a csokoládé melyik fajtájáról van szó. Az adatok a résztvevők beszámolóin alapultak: tehát az is elképzelhető, hogy nem mindenki mondott igazat az étkezési szokásaival kapcsolatban. A csokoládéfogyasztás, és az alacsonyabb BMI közötti összefüggés meghatározásához mindenesetre további vizsgálatok szükségesek.

Mindegyik csokoládé javítja a hangulatunkat, azonban egészségünkre csak az egyik fejt ki pozitív hatást: az étcsokoládé. A magas kakaótartalmú étcsokoládéban található flavonoidok védik a szívet, és rendszeres fogyasztás esetén csökkentik a vérnyomást, illetve a szívinfarktus, és a szélütés rizikóját. A keserű csokoládé a tej-, és a fehér csokoládéhoz képest kisebb mennyiségben tartalmaz kakaóvajat. A kakaóvaj körülbelül 60%-a zsír, és a fehér csokoládéban rendkívül nagy arányban megtalálható: erről a változatról tehát érdemes lemondani. Az étcsokoládéval kapcsolatban is fontos, hogy mértékkel fogyasszuk: 2-3 alkalommal hetente 1-2 kocka csokoládé a fogyókúrának sem árt, és az egészségnek is jót tesz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A legjobb zsírégető módszerek

A zsírégetési folyamatokat a sporttal, és bizonyos élelmiszerekkel is serkenthetjük: a kettő kombinációja a leginkább …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük