Kezdőlap » Egészséges életmód » Csokoládé és sült krumpli: mégsem tesznek függővé?

Csokoládé és sült krumpli: mégsem tesznek függővé?

A táplálkozástudománnyal kapcsolatos cikkekben újra és újra megjelennek a cukor és a zsír függőséget kiváltó hatásáról szóló híresztelések. Ezek szerint az érintettek például a csokoládé vagy a sült krumpli után vágyakoztak úgy, ahogy más függőségben szenvedők kívánják a nikotint vagy az alkoholt.
Egy nemzetközi kutatócsapat elutasította ezt a felételezést egy nemrég megjelent szaklapban. Szerintük előfordulhat ugyan, hogy az emberek egy része függőséghez hasonló viselkedést alakít ki bizonyos élelmiszerekkel kapcsolatban, azonban nem egy tipikus függőségi betegségről van szó, amely bizonyos anyagokhoz kötődik.
A drogokkal, mint például a heroinnal vagy kokainnal ellentétben a tápanyagok nem váltanak ki jelentős mértékű hatást az agyra. Függőség helyett tehát tanácsos inkább egyfajta viselkedészavarról beszélnünk, ami például a szerencsejáték-függőséggel hasonlítható össze. Az érintettek inkább attól a pozitív érzéstől válnak függővé, melyet az élelmiszerek fogyasztása kivált bennük. A legújabb kutatások szerint ráadásul az egészséges életmód, egészségesnek tartott élelmiszerek fogyasztásának túlzásba vitele is függőségi magatartáshoz vezethet.
A tanulság: ahelyett, hogy különböző tápanyagokat nevezünk ki bűnbakká, inkább az evési szokások pszichológiai hátterét kell megvizsgálnunk, hogy változtatni tudjunk a táplálkozással kapcsolatos helytelen berögződéseinken. Amennyiben gyermekkorunktól kezdve az étel volt a jutalmazás vagy vigasztalás eszköze, később is nagyobb eséllyel folyamodunk a különböző édességekhez, zsíros fogásokhoz a lelki problémák esetében is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Magnézium

A mai világban, az emberek zöme magnézium hiányos! A hiány gátolja a D vitamin hasznosulását. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük