Kezdőlap » Kert » Csináljunk sziklakertet

Csináljunk sziklakertet

A ház egyik dísze lehet a sziklakert. Azonban ahhoz, hogy tetszetős legyen és megfelelő élőhely legyen növényeink számára gondosan kell kiválasztani a helyét és megfelelően elő kell készíteni a terepet. Általában a lejtős területek tökéletesek a sziklakert kialakításához, főleg ha déli fekvésű lejtőnk van. Azonban kerüljük a huzatos, erősen szeles helyeket. A leendő kert kialakításától a beültetésre szánt növényektől függően választhatunk nyílt, napos, vagy árnyas helyeket.

Ha nem megfelelő vízáteresztésű a kertnek szánt hely, akkor 15-20 cm mélyen távolítsuk el a talajt, ezt a részt a jobb vízelvezetés érdekében töltsük fel aprókaviccsal, homokkal és agyaggal. Ezután építsük meg magát a sziklakertet ügyelve arra, hogy ne keverjük a sziklatípusokat. A sziklakert építéséhez szinte minden alkalmas, pl: a homokkő, a mészkő, a gránitszikla, de használhatunk a környéken megtalálható nagyobb kődarabokat is. Először a nagyobb sziklatömböket rajuk be, figyelve arra, hogy maximum olyan nagyságú követ használjunk, amit egy vagy két ember könnyen tud mozgatni.

Ha lehet a kövek színe egységes legyen. Fontos, hogy a kert kialakításánál a kő domináljon, ne a növény. A legkedvezőbb arány, ha egyharmadát borítja a növényzet, a többi részt a sziklák és a köréjük tett murva foglalja el. A lapos kövek eső idején segítenek a csapadékvíz elvezetésében a lejtős területeken. Ha készen vagyunk a kövek elhelyezésével, akkor jöhetnek a növények. Az ültetésnél figyeljünk oda, hogy honnan származik az általunk kiválasztott növény, mert például a magas hegyekből szárnövények érzékenyek a talaj túlzott felmelegedésére ezért nagyobb méretű sziklákra tegyük.

Amíg a túlzott napot nem szerető növényeknek a nagyobb kő árnyékában, vagy az árnyékos északi, keleti oldalon alakíthatunk ki megfelelő helyet. A sziklakertekbe a tűlevelű örökzöldek, a törpecserjék, a hagymás évelők, a törpe virágzó évelők, az egynyári növények kitűnően elhelyezhetők.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ültessünk kivifát

A kivi hazánkban is termő gyümölcs, amelyet akár saját kis kertünkben is megtermelhetünk. Ha szeretnék …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük