Kezdőlap » Autó » Cseh út-információ

Cseh út-információ

A Cseh Köztársaság 1993. január 1-jén jelent meg önálló államként Európa térképén. A hegyek gyűrűjében elterülő ország három történelmi országrésze közül a legnagyobb, a tulajdonképpeni Csehország, a Cseh-medencében található. A tőle keletre fekvő Morvaországot is részben hegyek szegélyezik, de déli irányban nyitott a Duna felé. Északon egy széles völgy, a Morva-kapu köti össze a harmadik történelmi országrésszel, Sziléziával, melynek csak a déli része tartozik az országhoz.

Az utak általában jó állapotban vannak, de a kiemelt főutakon is előfordul a kátyú. Az országban viszonylag kevés az autópálya, a főútvonalak többsége egyszerű kétsávos út. Az autóutakon és autópályákon kötelező a matrica. A régi matricát el kell távolítani a szélvédőről, mert a rendőr büntetést szabhat ki érte. A közlekedés szabályai azonosak a legtöbb európai országéval. A jobbra kanyarodó villamosnak mindig elsőbbsége van az egyenesen haladó járművekkel szemben.

A körforgalomban haladó járműveknek elsőbbsége van. Tilos megállni az autóbuszmegállók előtti 30 méteren és után 5 méteren belül. A lakott területen belüli megengedett legnagyobb sebesség 50 km/h, máshol 90 km/h lehet közlekedni. A pótkocsis járművek legnagyobb megengedett sebessége, minden esetben, 80 km/h. Az autópályákon és autóutakon óránként 130 km-es sebességgel szabad közlekedni. Ha az autópályán üzemképtelenné vált járművet három órán belül nem szállítják el, vagy a hibát nem javítják ki, az autópálya felügyelőség a járművet elszállítathatja. A vasúti átjáró előtt és az átjáróban 30 km/h a megengedett sebesség. A vezető melletti ülésen 12 évnél fiatalabb gyermek nem utazhat. Még csekély alkoholfogyasztás után is tilos gépjárművet vezetni. A parkolási feltételek be nem tartása esetén kerékzárat helyeznek fel, vagy elvontatják az autót.
Csehország az Európai Unió része, a jogszabályok zöme így megegyezik a visegrádi-országokéval és Európa nyugati országaival.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Chevrolet Corvette Stingray 2014

Amikor az eredeti Chevrolet Corvette Stingray debütált öt évtizeddel ezelőtt, Zora Arkus-Duntov, a Corvette egyik …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük