Kezdőlap » Baba-mama » Csecsemő táplálása

Csecsemő táplálása

Az újszülött, és a csecsemő táplálásara az első 6 hónapban a legideálisabb táplálék az anyatej. Az anyatej azon túl, hogy biztosítja a gyermek megfelelő fejlődését, és növekedését, biztosítja mindazokat az immunanyagokat, mely az immunrendszer megfelelő működéséhez elengedhetetlenek.
Az első hetekben célszerű 3 óránként mellre tenni az újszülöttet, és minden szoptatás előtt, és után testsúlyt mérni. A mérlegelés nagyon fontos, legalább is az első időszakban annak érdekében, hogy az édesanya biztos lehessen benne, hogy a kisgyermek elegendő mennyiségű anyatejet kapott.(ez naponta 150-170 ml/testsúly kg)
Abban az esetben, ha az anyatej nem fedezi a gyermek táplálására szükséges mennyiséget, tápszer adása válik szükségessé. Annak érdekében, hogy a csecsemő ne szokjon le a szopásról, (hiszen a cumisüveg használatakor nem kell a csecsemőnek “megdolgoznia” az élelemért) kanállal, vagy pohárból végezzük a hozzátáplálást.
Ha az újszülött, csecsemő számára biztosítani tudjuk az anyatejes táplálást, akkor a hozzátáplálást elég csak 6 hónapos kora körül elkezdeni.
Ebben az esetben a folyadékpótlásról forralt lehűtött vízzel kell gondoskodni, mely fokozottan igaz a nyári időszakban, vagy betegség esetén. A tea, és egyéb ízesített folyadék adását kerülni kell.

A hozzátáplálást mindig fokozatosan kell elkezdeni, kis mennyiségekkel, és egyszerre csak egyféle étellel. Ez azért is fontos, hiszen ha a gyermeken valamilyen allergiás reakciót vélünk felfedezni, akkor tudjuk, hogy mely ételféleségre gyanakodhatunk.

A hozzátáplálást a gyümölcsök adásával kezdhetjük. Az első gyümölcsfélék, amit a csecsemőnek adhatunk az alma, őszibarack leve, majd pépje. Később adható banán, körte is.
A zöldségek közül az elsők között adjuk a burgonyát, sütőtököt, és sárgarépát kínáljuk a csecsemő számára, püré formájában. Később adhatjuk a céklát, salátát, spenótot, cukkinit, fehérrépát is.

A gyümölcs, és zöldségpépeket, főzelékeket mindig frissen készítsük el a gyermekek számára.
A főzelékféléket kevés sómentes vízben főzzük puhára, majd lehetőleg burgonyával sűrítsük. A főzőlevet is használjuk fel, és ne sózzunk, ne cukrozzunk.

7 hónapos kortól állati fehérjék bevezetését is el kell kezdeni. Elsőként a baromfi mellet kínálunk a csecsemőnek főzve, párolva. Ekkor vezetjük be a margarint vagy olajat. 8 hónapos korban kiegészül a gyermek étrendje a túró és a sajt bevezetésével.

Ha a csecsemő valamilyen ételt nem fogad el első alkalommal, akkor pár alkalommal még meg lehet vele kínálni, azonban ha ezen alkalmakkor sem járunk sikerrel, akkor ne erőltessük, hanem egy hosszabb kihagyás után kínáljuk meg vele újra.
Nagyon fontos a gyermek körültekintő táplálása ezen időszakban, hiszen ekkor alakítjuk ki a gyermekünk ízlését, illetve biztosítanunk kell a megfelelő tápanyagot a testi fejlődéséhez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért jó, ha kisbabánk nem kerül külön szobába?

Ahány generáció, annyi felfogás létezik a baba altatásáról. A legelterjedtebb mostanában, hogy kiépítenek egy csodaszép, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük