Kezdőlap » Fitnesz » Csalásos ismétlések a súlyzós edzésben: hogyan “csaljunk” helyesen?

Csalásos ismétlések a súlyzós edzésben: hogyan “csaljunk” helyesen?

A csalásnak a legtöbb sportban nincs létjogosultsága. A testépítésben azonban ez a szó – másmilyen értelmezésben – fontos jelentőséggel bír, valószínűleg a leggyakrabban alkalmazott haladó edzéstechnika. Csaló ismétlésnek számít például, amikor a kétkezes bicepszgyakorlat utolsó sorozatában a testünkkel rásegítve, kicsit belehintázva a mozdulatba, néhányszor még elvégezzük a gyakorlatot. Ha helyesen végezzük a csalást, a mélyebb izomrostokat is fejlődésre bírhatjuk vele. Helytelenül végezve azonban csak a sérülésveszélyt növeljük.

Csaló ismétlésnek nevezzük azt a folyamatot, amikor a célzott izom kifáradása után tudatosan rásegítünk arra, hogy a járulékos izmok nagyobb szerepet kapjanak a mozdulatban. Az említett bicepszezés jó példa erre, itt a törzsizmok segítenek be. Akkor számít helytelennek a csalás, ha további izmokat vonunk be azért, hogy megmozgassuk a súlyt, a célizom fáradásával nem törődve. A nem megfelelő csalás gyakori változata, amikor fekvenyomás közben a mellkasunkon pattintjuk a súlyt, vagy lendületből végezzük a mozgást, például Scott-pados bicepszezésnél “belerugózunk” a gyakorlatba.

A hatékony csalás titka, hogy csak akkor alkalmazzuk, amikor már több ismétlésre szabályosan nem lennénk képesek. Fontos, hogy a csalás csak a pozitív szakaszra vonatkozik: a negatív fázist, a leengedést kontrolláltan, szabályosan végezzük. A csaló ismétlések elsősorban a karizomra, a bicepsz-, és a tricepszgyakorlatoknál alkalmazhatóak. Nagyobb súllyal végzett gyakorlatok esetén, például guggolásnál, vagy fekvenyomásnál kockázatos alkalmazni őket: ezeknél inkább a részismétlések, vagy a negatív ismétlések (amikor a pozitív szakaszban edzőpartner segít) ajánlottak az intenzitás fokozására.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük