Kezdőlap » Betegségek » Csalánkiütés

Csalánkiütés

Mindenki életében jelen van a hisztamin, bár nagyon sokan azt sem tudják, hogy ez mi és milyen szerepet tölt be az életünkben. A hisztamin a szervezetünkben lévő természetes anyag, mely a szervezetünkben termelődik, valamint élelmiszerekkel kerül be. A hisztamin szerepet játszik az allergiás reakciókban, ugyanis ilyenkor a hisztamin hirtelen nagy mennyiségben szabadul fel. Ilyenkor közvetítő anyagként szerepet játszik az allergiás tünetek kialakulásában, például az orrviszketésnél, az orrfolyásnál, az orrdugulásnál, a gyomor-és bélrendszerei panaszoknál, valamint a csalánkiütésnél.

A hisztamin felszabadulása következtében csalánfolt, illetve foltok jöhetnek létre, melyek néhány perc alatt alakulnak ki, de rövid időn belül el is tűnnek. A csalánfolt az irha felső részében alakul ki, az erek falán átszivárgó plazma révén.
Ilyenkor a testen rohamszerűen jelentkeznek a különböző nagyságú halvány vörös, vagy porcelán színű, viszkető foltok.

A csalánkiütés következtében kialakulhat az anaflaxiás sokk. Ilyenkor néhány perc alatt kifejlődnek a foltok, közvetlenül a behatást követően. Ezt okozhatja gyógyszerérzékenység, egy darázs, vagy méh csípése is. Test szerte bőrpír észlelhető, sok-sok csalánkiütéses, viszkető folt, előfordulhat, hogy a szájban, a torokban duzzanat keletkezik, csökkenhet a vérnyomás, elrekedés is előfordulhat, valamint légzési nehézségekkel is találkozhatunk.

Ha ilyesmit észlelünk, azonnal orvoshoz kell fordulni, valamint kezelésként az antihisztamin adagolását kell alkalmazni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Vesebetegség

A vesebetegség mivel általában sokáig nem okoz panaszt így már elég későn lehet diagnosztizálni. Persze, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük