Kezdőlap » Családi élet » Családtervezés természetesen, az ovulációs mikroszkóp

Családtervezés természetesen, az ovulációs mikroszkóp

Mára már végtelen számú eszköz áll rendelkezésünkre, hogy megakadályozzunk egy nem kívánt terhességet, vagy éppen létrejöjjön a régóta várt fogantatás. Manapság, amikor az egészséges életmód szinte már divat, a fogamzásgátlásnál is fontos odafigyelnünk arra, hogy minél kevésbé károsítsuk a szervezetünket. Ennek egyik megoldása, ha a családtervezésnél az ovulációs mikroszkópot használjuk a terhesség elkerülésére vagy éppen annak bekövetkezésére.

Többféle kivitelben lehet hozzájutni ehhez a tenyérnyi méretű szerkezethez, de ha valaki egy kicsit is rendelkezik kutató vénával és van otthon mikroszkópja – a legegyszerűbb is megfelelő, semmi különleges felszereltségre nincsen szükség -, akkor az a mikroszkóp is jól használható a termékenység figyelésére.

Az ovulációs mikroszkóp használata roppant egyszerű. Kevés mintát kell venni a pár női tagjának a nyálából vagy a méhnyak cervix-váladékából, amit a tárgylemezre kell kenni és megvárni, amíg megszárad (cca. 5-10 perc). Ha a minta megszáradt, akkor a mikroszkóp segítségével meg lehet tekinteni, hogy milyen mintázat rajzolódik ki a tárgylemezen. Amennyiben termékeny időszak van, úgy egy jellegzetes szálas kép látható (mintha páfrányokat rajzoltak volna a tárgylemezre), terméketlen időszakban pedig teljesen rendszertelen, „buborékos” képet mutat. A kettő között természetesen van átmeneti időszak (3-4 nap az ovuláció előtt és után is), amikor már jól láthatóan kezdenek megjelenni (vagy éppen eltűnni) a szálas rajzolatok – ez az időszak is alkalmas a megtermékenyülésre.
Az ovulációs mikroszkóp nagyon megbízható, mivel működése a női ciklus során a szervezetben lévő ösztrogén hormon, valamint a nyálban és a cervix-váladékban megtalálható NaCl só koncentrációjának változásán alapul. Az ovuláció során és azt megelőzően megemelkedik az ösztrogén hormon mennyisége a női szervezetben, aminek következménye, hogy a nyál és a cervix-váladék összetétele is megváltozik, a NaCl só feldúsul. Ennek a változásnak következménye, hogy a tárgylemezen lévő minta ebben az időszakban kristályosan szárad. Az ovuláció után az ösztrogén hormon kiválasztása lecsökken, így a nyál és a cervix-váladék is visszaáll kiinduló „állapotára”, ezért a száradás közbeni kristályosodás megszűnik.

Nagyon gyorsan és könnyen megtanulható az ovulációs mikroszkóp használata; továbbá nagy előnye, hogy bármikor és bármennyiszer használható. Egyedül arra kell figyelni, hogy nyálból történő mintavétel előtt 1-1,5 órával semmit sem szabad fogyasztani, nehogy az elfogyasztott étel befolyásolja a kirajzolódott képet, és így hamis eredményt mutasson.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Különélés vagy válás gyermek szemmel

Mindenki boldog, gondtalan életre vágyik, mégis akadnak családok ahol a problémák megoldását nem tudják együtt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük