Kezdőlap » Családi élet » Családon belüli érzelmi zsarolások, és lelki következményei.

Családon belüli érzelmi zsarolások, és lelki következményei.

Az érzelmi terrorizálásra, vagy más néven befolyásolásra könnyű rászokni hiszem hatékony módszer, viszont azt is szem előtt kell tartani, hogy egy kedves, szerethető emberből, idegesítő, elviselhetetlen személyiség lehet, és tönkreteheti az emberi, és a családi kapcsolatainkat.
A szereteten és a megértésen kívül igencsak kevés lehetőségünk van arra, hogy egy másik emberrel el tudjuk fogadtatni a szándékainkat. Illetve létezik még egy megoldás ez az érzelmi zsarolás vagy más néven érzelmi manipulálás, amellyel ráerőltetjük saját akaratunkat más személyekre. Ez a megoldás pillanatnyilag hatásosnak tűnhet, azonban hosszútávon senkinek sem válik hasznára. Ezt a viselkedést gyakran szüleinktől tanuljuk, viszont az egyetlen kérdés, hogy mennyire tudunk úrrá lenni rajta. Gyakran agresszióval próbáljuk befolyásolni a másik felet. Főleg szülőktől lehet hallani sokszor, hogy „azt csinálod, amit én mondok, és kész” vagy például „az lesz amit én mondok” vagy ugyancsak sajnos nem ritka viselkedés a szülőktől amikor azt mondják, hogy „amíg én tartalak el, én mondom meg mit csinálhatsz”. Lehet, hogy akkor pillanatnyilag célt érünk, viszont ezzel fokozatosan el is távolítjuk magunktól gyermekeinket. Mellesleg ilyen viselkedéssel a gyermek elméjébe is beletápláljuk ezt a helytelen viselkedésformát.
Az irányításnak sokkal jobb módja a motiválás, ennek két módja létezik a pozitív és a negatív motiválás. A pozitív motiválással valamilyen jutalommal kecsegtetjük a másikat. Mint például ha a szülő megígéri gyermekének, hogy ha elkészíti a leckéjét, akkor azonnal mehet játszani a barátaival.
Ennek a negatív változata van, amikor csupán a megfogalmazás kérdése: „amíg nincs kész a leckéd, nem mehet sehová”. Egy apró kis változtatás a mondaton és azonnal fenyegetéssé válik. Óriási a különbség a két kérésen.
Gyakran a pozitív motiválás már nem működik és ilyenkor tér át a szülő a negatív motiválásra, fenyegetésre, és büntetésekre. Figyelni kell rá, hogy ez sem helyes és csak nagyon ritkán áll helyet ez a módszer, de mindenképpen figyelni kell, hogy következetesek maradjuk, mert csak így lesz hatásos, amit teszünk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit tanít az apuka a kislányának?

Minden apa különleges szerepet játszik a lánya életében. Az apa feladata, hogy megmutassa kislányának, milyen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük