Kezdőlap » Adózás » Családi kedvezmény – mennyi is az annyi?

Családi kedvezmény – mennyi is az annyi?

Eddig sem volt egyszerű kiigazodni az adózás labirintusában – ilyen kedvezmény, olyan kedvezmény, ki jogosult, ki nem? – de a most bevezetett kiterjesztett családi kedvezmény bevezetése talán egy kicsit még több odafigyelést igényel mind a magánszemélyek részéről, mind pedig a munkáltatóktól.

A kiindulópontot továbbra is az 1995. évi i CXVII. törvény 29/A.-29/B paragrafusai képezik, az új elemek többségét pedig az 1997. évi LXXX. törvény 24/A.- 24/C. és 51.- 51/B. § paragrafusai határozzák meg.

Családi kedvezményre jogosult az a magánszemély, aki gyermekre való tekintettel jogosult a családi pótlékra, kivéve, ha:

– vagyonkezelői joggal felruházott gyámként, vagy vagyonkezelő eseti gondnokként a gyermekotthonban, a javítóintézetben nevelt vagy a büntetés-végrehajtási intézetben lévő, gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló gyermekre való tekintettel kapja

vagy

– szociális intézmény vezetőjeként kapja, az intézményben elhelyezett gyermekre való tekintettel.

Az adókedvezményre jogosult továbbá

– a várandós kismama és vele egy háztartásban élő házastársa (élettársra tehát NEM vonatkozik.) Ez esetben nőgyógyásztól kell igazolást kérni arról a tényről, hogy a terhesség a 91. napot betöltötte, így lesz a kismama jogosult az adókedvezményre. Miután táppénzre megy, a házastársa veheti a kedvezményt igénybe. Igényelhető havi szinten, vagy a következő évi adóbevalláskor visszaigényelhető.
– a családi pótlékra saját jogán jogosult gyermek
– illetve rokkantsági járadékban részesülő magánszemély

Ki számít kedvezményezett eltartottnak?

– a magzat a fogantatás 91. napjától a születéséig
– rokkantsági járadékot kapó magánszemély
– ill. az, aki a családi pótlékra saját jogon jogosult.

Eltartottnak számítanak tehát az előbb felsoroltak, továbbá azok, akik a családi pótlékra nem jogosultak, de a cs. p. összegénk kiszámítása során figyelembe vehetőek. (Például olyan közoktatásban vagy felsőoktatásban részt vevő személy [ elsőfokú szakképzés, elsőfokú alapképzés, első mesterképzés], aki saját jövedelemmel nem rendelkezik)

A családi kedvezményként levonható öszegnek két mértéke van.

Az összeg fejenként és havonta 62500 HUF ami

– egy vagy két kedvezményezett eltartott esetén 10-10 ezer HUF havonta
– egy kedvezményezett eltartott és egy eltartott esetén havi avonta 62 500 HUF, ami havonta 10000 HUF adókedvezményt jelent.

A levonható összeg fejenként és havonta 206250 HUF, ami

– három vagy több kedv. Eltartott esetén havi 33-33 ezer HUF
– ill. legalább három vagy több eltartott, közöttük legaláb egy kedv. Eltartott minősülő személy esetén a kedv. Eltartottak után havi 33-33 ezer HUF.

Az erre való jogosultság általában egybeesik a családira való jogosultsággal. Nézzük csak!

– Házastársak esetén a közös háztartásban nevelt gyermekek után (közös és nem közös) járó családi pótlék tekintetében mindkét fél jogosult, így a kedvezményre is jogosultak mindketten. Kivétel a nevelőszülőként nevelt gyerkőc.

– A családira saját jogán jogosult gyermek, ill. rokkantsági járadékban részesülő személy esetén az említett és vele egy háztartásban élők közül egy – döntésük szerinti személy – tekinthető jogosultnak.

– Magzat esetében a kismama és a vele egy háztartásban élő férje (apaságtól függetlenül!) veheti igénybe a kedvezményt, a terhesség betöltött 91. napjától a baba születéséig.
Az élettársi viszony az apát NEM jogosítja fel a kedvezmény igénybevételére.

A házastársak jogosultsága alapján az igénybevétel és a megosztás ugyanazt jelenti, és a kedvezmény mértéke is azonos. Ugyanez vonatkozik élettársakra is, amennyiben kizárólag közös gyermekeik vannak. (Kivétel a magzat.)
A másik féllel nem közös csemete után az élettárs nem jogosult a kedvezményre, sem a családi pótlékra. Emiatt az ő esetükben az eltartottak száma és a kedvezmény mértéke is különböző lehet, ill. a nem közös gyerek után járó kedvezményt csak az adóbevallásban vagy a munkáltatói adómegállapításban tudják megosztani. Házasfelek esetén is előfordulhat ez, amennyiben valamelyikük nevelőszülőként nevelt gyerek után jogosult a családi pótlékra.

Változás a törvényben

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy az elvált szülők a felügyeleti jogot megosztva gyakorolják. Az új rendelkezés szerint ilyen esetben a szülők egyenlő időszakokra osztva gondozzák gyermeküket, a családi pótlékra 50-50 %-ban jogosultak, a gyermek pedig mindkét szülő vonatkozásában eltartottnak minősül. A kedvezmény 50-50 %-át tudják érvényesíteni, a közös érvényesítésre ilyen esetben nincs lehetőség.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

KIVA: Kisvállalati adó – Kinek, hogyan ?

Jelenleg nagyon nehéz eligazodni a magyar adózás rendszerében. Ha vállalkozni szeretnénk, több adózási módot választhatunk, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük